20.6 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alvilággörögországMAGYARORSZÁGmitológiaókori görögországrégészettörténelemTudomány

Itt található az alvilág bejárata

Az ókori görögök számára az alvilág egy fizikailag is létező hely volt, amelyet akár az élők is felkereshettek. Számos olyan leírás ismert, amely a halottak birodalmának bejáratát mutatja be, az egyik ilyen kapu pedig ma is jól ismert – írja az IFLScience.

A Ténaro-fok a görögországi Peloponnészoszon, a Mani-félsziget csücskén található, itt egy különleges barlangrendszer húzódik. A bejárat a tenger szintjén fekszik, a „kaput” egy sziklán lévő spártai templom maradványai jelölik

Bár az ókori görögök az alvilág több bejáratáról is tudtak, ez a leghíresebb.

Hadész isten birodalmáról rengeteg leírás maradt fenn, Homérosz például az Iliászban és az Odüsszeiában egy sötét, jellegtelen helynek írja le, ahol a halottak szánalomra méltó árnyékként léteznek. Később az alvilág jellemzése sokszínűbbé vált, a pokolként felfogható Tartarosz és a mennyhez hasonló Élüszion gondolata is kialakult.

A görög irodalomból több olyan személy is ismert, aki leereszkedett az alvilágba, közéjük tartozik Héraklész és Orpheusz – utóbbi kedvesét keresve épp a Ténaro-foknál találta meg a kaput. A 2. századi geográfus, Pauszaniasz részletesen is bemutatta a Ténaro-fokot, megemlítve, hogy állítólag erre található az alvilág bejárata.

fabdrone / Getty Images A Ténaro-fok napjainkban.

A Mani-félsziget sziklafalaival önmagában is lenyűgöző látványt nyújt. A spártaiak számára a térség kiemelt jelentőséggel bírt, több szentélyt is emeltek itt, többek között egy Poszeidón-templomot. A szentély ma keresztény templomként funkcionál, az alvilág bejárata innen közelíthető meg.

The post Itt található az alvilág bejárata first appeared on 24.hu.

Related posts

Halálos baleset volt az M3-as autópályán

MOCOHU

Márky-Zay: Több jel van arra, hogy a Fidesz szervezett választási csalásra készül

MOCOHU

Indul a harmadik körös oltás Izraelben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This