19.4 C
Budapest
May 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
argentínaMAGYARORSZÁGNagyvilágolaszországpap

Kiadták Argentínának a papot, aki együttműködött a diktatúra vezetésével

Olaszország kiadja Argentínának a papot, akit azzal vádolnak, hogy együttműködött az 1976-83 közötti katonai diktatúra vezetésével – jelentette be csütörtökön az argentin állam képviseletében eljáró ügyvéd.
Arturo Salerni közölte, hogy egy olasz származású argentin állampolgárról, Franco Reverberiről van szó, aki 2011-ben visszatelepült Olaszországba, és akit 2012 óta köröztek az argentin hatóságok és az Interpol is. A férfi kiadatásáról szóló határozatot csütörtökön írta alá Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter.
Az argentin hatóságok vádja szerint Reverberi több olyan erőszakos cselekményben is bűnrészes volt, amelyet a katonai junta tagjai követtek el.
A most 85 éves pap az Argentína középső részén lévő San Rafael kisvárosban volt tábori lelkész abban az időben. A vád szerint részt vett ellenzékiek elrablásában és olyan titkos helyszínekre való szállításában, ahol megkínozták őket; továbbá bűnrészes volt egy 22 éves fiatalember, José Beron meggyilkolásában.
A katonai diktatúra idején jogvédő szervezetek szerint mintegy 30 ezer embert gyilkoltak meg, illetve tüntettek el, bár ezt a számot időnként vitatják, és több száz csecsemőt raboltak el olyan bebörtönzött szülőktől, akik azután eltűntek. A diktatúra bukása után több mint két évtizeddel megindított pereknek köszönhetően eddig több mint ezer elkövetőt ítéltek el emberiesség elleni bűncselekményért a dél-amerikai országban.
(MTI)The post Kiadták Argentínának a papot, aki együttműködött a diktatúra vezetésével first appeared on 24.hu.

Related posts

Hatalmasat ugrott az építési telkek átlagára

MOCOHU

„Megvárták amíg mi magunktól rájöttünk hogy nem lettünk benevezve”

MOCOHU

Schobert Norbi a sztrókja után visszatér A Konyhafőnök VIP forgatására

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This