22.4 C
Budapest
July 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldMAGYARORSZÁG

Tigrisszúnyogok miatt megtiltották a véradást két budapesti kerületben és a Szegeden élőknek

Az Országos Vérellátó Szolgálat azt közölte az RTL Híradóval, hogy a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők nem adhatnak vért.
A lapnak egy XVI. kerületi férfi mondta el, hogy nem adhatott vért, miután az egészségügyi adatok felvétele után szokatlan kérdéseket tettek fel neki, például azt, hogy tartózkodott-e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben, illetve csípte-e meg szúnyog. Mint kiderült, a korlátozás oka az ázsiai tigrisszúnyogok jelenléte.
Az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami évek óta jelen van Magyarországon. Kurucz Kornélia biológus azt mondta, a véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A fertőzés augusztus végén, szeptember elején terjed a legjobban, és bár a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Kapcsolódó

Agresszív szúnyogok terjednek hazánkban
A tigrisszúnyog rámenős, nappal is támad, és sok veszélyes betegség terjesztésére képes – még az is lehet, hogy tőle származnak a „múlni nem akaró” csípések.

The post Tigrisszúnyogok miatt megtiltották a véradást két budapesti kerületben és a Szegeden élőknek first appeared on 24.hu.

Related posts

A forgatáson megsérült Harrison Ford már felkötött karral sétálgat

MOCOHU

Havi 24 milliót keresett találmányával Rogán Antal

MOCOHU

Szibéria benézett mínusz 50 fok alá

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This