15.9 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec reventil

Akár nátha, akár allergia, az orrdugulás nem válogat (x)

Szeptemberben újra megtelnek az óvodák, iskolák, munkahelyek, zavartalanul terjedhetnek a közösségi vírusok. Eközben az egyik legerősebb allergénnek, a parlagfűnek a szezonja is még bőven kitart. Mindkét esetben a nátha (rhinitis) tünetei – a tüsszögés, az orrfolyás, a gátolt orrlégzés – jelzik legerősebben, hogy megbetegedtünk. Ahhoz, hogy sikeresen tudjuk enyhíteni a panaszokat, nem árt, ha először azonosítani tudjuk a bajt.
Nátha vagy allergia: mi a különbség?
A fertőzéses eredetű náthát baktériumok vagy vírusok okozzák, amelyek a legyengült immunrendszert támadják. Ez utóbbiból több mint 200 fajta létezik, amelyek emberről emberre terjedve betegítenek meg. Ezzel szemben az allergia nem fertőző, és nem is kórokozók, hanem allergének felelősek a kialakulásáért. Ezekre az immunrendszerünk túlzott reakciókkal válaszol, veszélyesnek ítélve meg az egyébként ártalmatlan anyagokat. Ezek leggyakrabban füvek, fák virágporai, amelyek szezonálisan okoznak tüneteket, de a poratka vagy egyes ételek, gyógy- és vegyszerek egész évben kiválthatják az allergiás reakciókat. Mindkét betegségnek részben azonosak a legkellemetlenebb tünetei: az orrdugulás, az orrfolyás és a tüsszögés.
Így döntsd el, melyik!
Ha vírusok támadnak meg bennünket, akkor az orrnyálkahártyánk azért duzzad meg, hogy szervezetünk megakadályozza azok továbbterjedését. Ha allergiások vagyunk, akkor maga az allergén irritálja, befolyásolja a nyálkahártyát, és ez vezet orrduguláshoz, tüsszögéshez, orrfolyáshoz. Ha ezekhez az elsődleges tünetekhez torokfájás, fejfájás, köhögés, hőemelkedés is társul, az orrváladék pedig besűrűsödik és esetleg sárga, illetve zöld színűvé válik, akkor biztosan vírus vagy baktérium okozta náthánk van. Az egyszerű megfázás általában 1 héten belül elmúlik. Ha azonban viszket is az orrunk (esetleg a szemünk is), az orrváladék pedig vizes és színtelen, ráadásul a tünetek hosszan elhúzódnak, nagyon valószínű, hogy valamilyen allergén okozza a panaszainkat. A pollenterhelés ráadásul száraz, meleg, szeles időben erősebb, ezért, ha esős, hideg időszak van, akkor inkább egy meghűlésre érdemes gyanakodni.
A tüneteket csillapítani kell
Mindkét esetben az a legfőbb célunk, hogy minél hamarabb kapjunk levegőt, és csillapítsuk a kínzó tüneteinket. A legalkalmasabbak erre a feladatra az orrspray-k, orrcseppek, ám nem mindegy, hogy mikor melyiket választjuk! A nyálkahártya-lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray-k ugyan gyorsan és hatékonyan megszüntetik az orrdugulást, ám azokat 7-10 napnál tovább nem szabad alkalmazni. Hosszú távon ugyanis kiszáríthatják az orrnyálkahártyát, amely így sérülékenyebbé válik, tehát még jobban ki leszünk téve a kórokozók támadásának. Ráadásul könnyen orrcseppfüggővé is válhatunk, amely igazi ördögi kör. Vírusos nátha esetén gyakran szükséges láz-, illetve fájdalomcsillapítókat is bevetni a gyógyulásért, miközben érdemes arra is odafigyelni, hogy úgy szüntessük meg az orrdugulást, hogy közben az orrunkat is védjük. Allergia esetében pedig sokkal hosszabb távra és együttesen több tünetre kell megoldást keresni. Ebben szakember segítségét is érdemes kikérni.
Orrdugulásban segíthet a Reventil orrspray!
Akár vírusos, akár allergiás rhinitisben szenvedünk, a 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray segítséget nyújthat a náthával járó orrdugulás és az orrfolyás enyhítésében, de mérsékli az allergiával járó tüsszentés, viszketés kellemetlen tüneteit is. Különleges és egyedülálló összetevőjének, az ectoinnak köszönhetően emellett még elősegíti a már sérült orrnyálkahártya regenerációját is, védi azt a kiszáradástól. Tartósítószer-mentes és nem okoz hozzászokást. Gyerekek számára is alkalmazható. A Reventil orrspray patikában, recept nélkül kapható.
 

Phytotec Hungária Bt.
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 The post Akár nátha, akár allergia, az orrdugulás nem válogat (x) first appeared on 24.hu.

Related posts

Busszal ütközött egy autó a 3-as főúton, a sofőr meghalt

MOCOHU

Semmire nem megyünk a szénkivonó technológiákkal

MOCOHU

Survivor: Dani duzzogni kezdett, mert nem kapott tortát Gáspár Evelintől

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This