22.8 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldMAGYARORSZÁGmccorbán viktorszechenyi balazs

Guardian: Orbán dédelgetett egyeteme a propagandáról szól

Cikket írt a Guardianra a Mathias Corvinus Collegium működéséről Bence-Xavier Szechenyi, aki 2022-ben Magyarországon kutatott a Budapest Fellowship Programban.
A cikk címe az, hogy
Orbán Viktor dédelgetett egyeteme a propagandáról szól, tudom, ott voltam
A cikkben az MCC ösztöndíjas szerzője arról ír, hogy az MCC terjeszkedése azért is aggasztó, mert az intézmény nézetei nagyon hasonlítanak Orbán nézeteire, és olyan akadémikusokat finanszíroz, akik ezeket a nézeteket fogják terjeszteni Európában és az Egyesült Államokban.
Szechenyi szerint az intézmény lehetőséget kínál a pályakezdésre, kényelmes lakásban lakhatnak a fiatalok, akik ide bekerülnek, de cserébe elvárják az igazodást a jobboldali politikához.
A szerző szerint a segítség, amelyet az MCC ígér, hogy segítenek publikálni a kutatásaikat, feltételekhez kötött, és a feltételek között van az is, hogy olyan témákról írjanak, amelyek Orbán politikai pozícióit erősítik. Például olyan cikkek, amelyek szembeállítják a körülményeket, amelyekkel az ukrán és a szír menekültek szembesültek, amikor a határhoz érkeztek.
Arról is írt, hogy a magyar politikáról szóló előadások erősen fideszes hangsúllyal mesélték el a történeteket, amit ő amerikai magyarként azonnal észrevett, de mások, akiknek nem voltak korábbi információi a magyar politikáról, kevésbé vették észre. Az egyik előadő például tiltakozott az orosz olajra kivetett szankciók ellen, egy másik pedig amellett érvelt, hogy a magyar kormány tisztességesen viselkedik, amikor orosz olajat vásárol.
Ír arról is, hogy nem azért vette fel az ösztöndíjat, hogy politikai üzeneteket közvetítsen, ezért továbbra is a saját témáit kutatta, amelyek között a korrupció is szerepelt. De az egyik MCC-s adminisztrátor felhívta rá a figyelmét, hogy
legyen óvatos.
Szechenyi a cikkeiben Magyarországon kívüli témákra összpontosított, de így is két pánikrohama volt, és a telefonját is többször a táskájában hagyta félelemből, amikor a barátaival találkozott, nehogy lehallgassák. Ez szerinte is túlzott reakció volt, de illusztrálja a környezetet, amiben kutatott.
Szechenyi szerint mások, akik ugyanebben a programban voltak, támogatták az MCC ügyét, és ezért később jövedelmező pozíciókat kaptak jutalomként.The post Guardian: Orbán dédelgetett egyeteme a propagandáról szól first appeared on 24.hu.

Related posts

Eladta luxusházát Woodstock ünnepelt gitárvirtuóza

MOCOHU

Ben Affleck már a zuhany alatt sört bont, mégis jár neki a megváltás

MOCOHU

A BKV több mint 400 dolgozója van karanténban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This