15.4 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StíluslisterinMAGYARORSZÁG

Vedd fel a harcot a fogaidért!

Az Egészségügyi Világszervezet 2022-es globális szájegészségügyi helyzetjelentése1 szerint 2019-ben a világ népességének 45%-át, mintegy 3,5 milliárd embert érintettek a szájüregi betegségek.  Közülük a leggyakoribb a fogak szuvasodása, a súlyos fogágybetegség, valamint a fogak teljes vagy részleges elvesztése.
A kellemetlen lehelet vagy a kevésbé szép mosoly csak a jéghegy csúcsa. A nem megfelelő szájhigiénia, a szuvasodás, a fájó fogíny vagy a fogak elvesztése hatással lehet önértékelésünkre, befolyásolhatja életminőségünket, társas kapcsolatainkat és akár munkaképességünket is.

LISTERINE

Riasztó számok
Magyarországon 2019-ben a becsült előfordulása a maradandó fogak kezeletlen szuvasodásának az 5 év felettiek esetében 37,9%, az 1-9 éves gyerekek körében a tejfogak kezeletlen szuvasodása 47,8%, a súlyos paradontális betegség a 15 év felettieknél 8,6%, a fogak teljes vagy részleges elvesztése pedig a 20 év felettieknél 14,1%.1
Bár számos ok állhat az adatok hátterében, be kell ismerünk, sokunk szájápolási rutinja hagy kívánnivalót maga után. Előfordul, hogy kimarad egy-két fogmosás: elfelejtjük vagy egyszerűen lusták vagyunk. Ráadásul a fogtisztítás sokszor kimerül a fogkefe és fogkrém használatában, pedig mechanikus tisztítással nem is tudunk minden felületet jól megtisztítani. Ezeket tetézik az esetleges genetikai tényezők és a meglévő betegségek mellett a helytelen táplálkozási vagy egyéb káros szokásaink, mint a túlzott cukor- és alkoholfogyasztás vagy a dohányzás, valamint az is, hogy csak akkor megyünk el a fogorvoshoz, amikor már nagy a baj.

Csak három lépés
Egy kis odafigyeléssel és a háromlépéses szájápolási rutin kialakításával azonban már sokat tehetünk fogaink és szájüregünk egészségéért. A szájvizes öblögetés rutinunkba való beépítése azért fontos, mert a fogmosással csak a fogak felületét, a fogselyemmel pedig a fogközöket tisztíthatjuk meg, a szájvízzel viszont a nehezen elérhető helyekre is elérünk. A Listerine használatával tehát még alaposabban tisztíthatjuk meg a szájüreget: ötször nagyobb mértékben csökkenthetjük a lepedéket, mintha csak fogselymet használnánk a fogkrém mellett.2  Ezzel hozzájárulhatunk a fogíny egészségének megőrzéséhez, ráadásul  a leheletünk is frissebb lesz, a reggeli ébredés után is!

LISTERINE

Igen, ilyen egyszerű az egész: napi kétszeri fogmosással, fogselymezéssel és alkalmanként 30 másodperces, Listerine szájvizes öblögetéssel teljesebbé teheted a szájápolási rutinodat, és hatékonyabban veheted fel a harcot fogaidért!
További információk a Listerine-ről: https://www.listerine.hu/
Források:
1: World Health Organization: Global oral health status report. Towards universal health coverage for oral health by 2030, 2022
2: Bosma ML et al.: Efficacy of Flossing and Mouthrinsing Regimens on Plaque and Gingivitis: A randomized clinical trial. J Dent Hyg June 2022, Vol. 96, No. 3, 8-20.
Fotók forrása: ShutterstockThe post Vedd fel a harcot a fogaidért! first appeared on 24.hu.

Related posts

Dupla annyi lehet a libahús, a csirkecomb pedig már 61 százalékkal drágább, mint tavaly

MOCOHU

A sírból hozta vissza a francia kéziválogatott a meccsét és az Eb-jét

MOCOHU

Pénzeső ért egy kanadai nőt – szó szerint

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This