7.2 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
GazdaságMAGYARORSZÁGsolar

Elindult a Napenergia Plusz Program: Vigyázzon milyen invertert választ!

A pályázat keretében akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a háztartások napelemre és energiatárolóra.
Az akkumulátorral kiegészített áramtermelő rendszer azért hasznos, mert az általa elraktározott – napelemes rendszer termelte – energiát a háztartás akkor is fel tudja használni, amikor nem süt a nap.
Ezzel jelentősen csökkenthető a háztartások villamosenergia számlája és a villamos energia árváltozása miatti kitettsége.
A legfontosabb műszaki paraméter: aszimmetrikus inverter
A pályázatnak nem feltétele, mégis nagyon fontos, hogy a jelenlegi bruttó elszámolás keretében olyan invertert válasszunk, ami képes az egyes fázisokat külön szabályozni. Azok, akik elsiklanak ezen műszaki paraméter felett, sajnos rosszul járhatnak!
Ha egy inverter nem képes a fázisok közötti asszimetrikus terhelést lekezelni, akkor az jelentősen rontja a beruházás megtérülését. Ezért megkérdeztük Tárai Gábort, az EU-SOLAR Nyrt. vezérigazgató-helyettesét az inverterek fázisaszimmetria-kezelési képességéről.
De mi is ez a fázisaszimmetria?
Leegyszerűsítve, a napelemes rendszerek egyik legfontosabb eleme az inverter, ami átalakítja a napsugárzás energiáját elektromos árammá. Az inverter szabályozza továbbá az energiatárolóból való villamos energia kivételét is.
A pályázat keretében kizárólag 3 fázisú inverterek telepíthetőek. A piacon lévő engedélyezett inverterek jelentős többsége a megtermelt elektromos energiát a fázisok között egyenlően osztja el, azaz szimmetrikus fázisterhelést biztosít.
Csakhogy a különböző fázisokon nem azonosan fogyasztunk! A szimmetrikusan terhelhető inverter a teljesítményt mindig ahhoz a fázishoz igazítja, ahol legnagyobb a fogyasztás.
Azaz, ha csak 1 fázison történik fogyasztás, akkor a másik két fázison is ugyanannyi energia visszatáplálásra kerül a szolgáltatói hálózatba 5 Ft/kWh árért.
Ez kifejezetten hátrányos mert mi 5 Ft-ért adjuk el azt az egységnyi, általunk termelt áramot, amit 37-70 Ft-ért veszünk vissza.
A fázisaszimmetriát kezelni tudó inverterek előnye
Az aszimmetrikus működésű inverterek viszont képesek a fázisokat eltérő módon, a terhelés függvényében táplálni!
Így amikor 1 fázison fogyasztunk csak, a másik 2 fázisról nem történeik betáplálás a szolgáltatói hálózatba. Ilyen inverterek esetén tehát nem veszítjük el a megtermelt energiát azzal, hogy szükségtelenül visszaadjuk azt 5forint / kWh áron a szolgáltatónak. Az ilyen inverterek betárolják az energiát az akkumulátorba, ahonnan majd ezt fel tudjuk használni.
A tervezett 25 éves működési időtartam alatt a szimmetrikus működésű inverter akár millió forintos költségnövekedést okozhat az aszimmetrikus működésű inverterrel szemben.
Mi az EU-SOLAR-nál kizárólag aszimmetrikus invertert adunk minden NPP csomagunk keretében, mert az ügyfeleknek műszakilag és gazdaságilag is ez a jobb, ez a racionálisabb választás.

EU-SOLAR Nyrt.

Mindenkinek javasoljuk, hogy a saját megtakarításának maximalizálása érdekében kifejezetten ügyeljen arra, hogy az általa választott inverter képes-e az asszimetrikus terhelés kezelésére, vagy sem. The post Elindult a Napenergia Plusz Program: Vigyázzon milyen invertert választ! first appeared on 24.hu.

Related posts

Néhány fotó Putyin krími látogatásáról

MOCOHU

Digitális pénznem bevezetésén dolgozik Európa, de van benne rizikó

MOCOHU

Jön az enyhülés, mutatjuk a részleteket

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This