22.8 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bejelentésBelföldkorlátozások feloldásakoronavíruskoronavírus friss hírekkoronavírus magyarországMAGYARORSZÁGnyitásorbán viktor

Indul a fokozatos nyitás: ezek a szabályok érvényesek mától

Kedden elérte a 2,5 milliót azoknak a száma, akik megkapták az első, koronavírus elleni oltásukat, így szerdán kinyithatnak az egy hónapja zárva tartó üzletek, és újraindulhatnak a szünetelő szolgáltatások is – jelentette be Orbán Viktor. Korábban a kormány április 8-áig hosszabbította meg a március 8. óta érvényben lévő korlátozásokat, így a nyitás a vártnál egy nappal korábban jött el.

Mindez azt jelenti, hogy

  • kinyithat minden üzlet, a szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazók, a ruhaboltok és a könyváruházak, az ajándék- és játékboltok is.
  • Újraindulhatnak a szolgáltatások, náluk visszatérnek a március 8-a előtti szabályok. Ez széles kört érint a szépségipartól (fodrászatoktól, kozmetikáktól) a közműszolgáltatók ügyfélszolgálatáig.

Újdonság, hogy a

kijárási tilalom este 8 helyett 10 órakor lép életbe,

és változatlanul hajnal 5-ig lesz érvényes. Így az üzletek is este 7 óra helyett fél 10-ig lehetnek nyitva.

Mivel csak kedd délután érkezett a bejelentés, hogy már szerdán életbe lép a korlátozások lazítása, vélhetően nem minden üzlet nyit ki rögtön, például az IKEA már jelezte is, hogy egyelőre felkészítik áruházaikat a lehető legbiztonságosabb működésre.

Az üzletekben az új szabályok alapján tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat – ez igaz az eddig nyitva tartókra is, tehát az élelmiszerboltokra, drogériákra is. Az üzemeltető köteles a bejárat előtt kifüggeszteni, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a vásárlótérben.

A vendéglátóhelyek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, azaz ezután is csak elvitelre adhatnak ételt, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A fokozatos nyitás következő lépése a jelenlegi tervek szerint az iskolák és óvodák újranyitása lesz április 19-én. A miniszterelnök már jelezte, hogy a további, az oltások számától függő enyhítések részleteit hetente jelentik be.

The post Indul a fokozatos nyitás: ezek a szabályok érvényesek mától first appeared on 24.hu.

Related posts

Merkelnél csak Biden méltatta jobban Európa és az Egyesült Államok partnerségi viszonyát

MOCOHU

Letöltendő börtönre ítéltek két ukrán vendégmunkást, akik ájulásig vertek egy férfit

MOCOHU

Eltűnt egy 76 éves nagyacsádi nő

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This