12.7 C
Budapest
May 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bankGazdaságHiteljegybankmagyar nemzeti bankMAGYARORSZÁGmnbmoratóriumtörlesztéstörlesztési moratórium

Aki nincs bajban, jobb, ha újra elkezdi törleszteni hitelét, tanácsolja az MNB

Most, hogy a tavaly bevezetett törlesztési moratórium meghosszabbítása, valamilyen formában történő fenntartása körül egyre nagyobb a vita, a jegybank nem győzi hangsúlyozni, hogy aki nincs rászorulva, annak megéri kilépni a törlesztési moratóriumból. (Azt általános formában szeptember végéig meghosszabbította a parlament.)

A járvány okozta gazdasági válsághelyzet kialakulásakor a törlesztési moratóriumba való belépés, a krízis elmúltával az adósok jövedelemtermelő képességének visszaszerzésével a fizetési stopból kilépés a racionális döntés – tanácsolja friss közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Azt írják, hogy az MNB az elmúlt közel másfél évben folyamatosan és következetesen az ügyfelek számára élethelyzetük és anyagi szempontjából legkedvezőbb megoldást javasolja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a törlesztési moratórium kapcsán küldött friss üzenet – aki anyagilag megteheti, célszerű minél hamarabb folytatnia a törlesztést – összhangban áll a fizetési stoppal kapcsolatos eddigi jegybanki kommunikációval. Az MNB az elmúlt közel másfél évben az egészségügyi, s nyomában gazdasági válsághelyzetnek megfelelő, s a fogyasztók számára anyagilag legelőnyösebb megoldást javasolta/javasolja a témában. Emellett a jegybanki fogyasztóvédelmi kommunikációja a moratóriumról nyilvánvalóan a jogalkotó által aktuálisan megszabott (esetleg hosszabbított) időkerethez és feltételekhez is kötődik.

A moratórium a járvány felfutó szakaszában, egészségügyi és munkalehetőség szempontjából kiszolgáltatott családok százezreinek jelentett hatékony és átmeneti válságkezelő megoldást. A racionális lépés a járvány első jó egy évében – Magyarországon és szerte az Európai Unióban is – a moratórium bevezetése volt. A pandémia súlyosságát, a vakcinák kifejlesztését, a hatékony hazai egészségügyi válaszlépések tempóját, s mindezek alapján a lakosság jövedelmi-törlesztési helyzetének alakulását jelentős mértékű bizonytalanság övezte, így a hitelek bedőlésének megelőzése, a munkahelyek és a családok jövedelmének megtartása indokolta az adósok belépését a moratóriumba – magyarázzák.

Mostanra viszont a járvány harmadik hullámának végével, az emelkedő átoltottsággal és gazdaság gyors újranyitásával a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatják a kockázatok. Az, hogy fölöslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összegük a bank felé.

The post Aki nincs bajban, jobb, ha újra elkezdi törleszteni hitelét, tanácsolja az MNB first appeared on 24.hu.

Related posts

Djokovic borzasztó kezdés után nyert és utolérte Agassit

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. május 24.

MOCOHU

Attól, hogy tiltott, még nem válik izgalmassá

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This