19.7 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dallamMAGYARORSZÁGmávszignálTudományvasút

Tudja, melyik a legismertebb magyar dallam?

A városi legenda szerint a MÁV klasszikus szignálját az Operaház egykori főigazgatója, Petrovics Emil komponálta. A neves zeneszerző minden lejátszás után 15 fillér jogdíjat kapott, a felesége, Galambos Erzsi ezt megtudta, a vasúti menetrendet bogarászva elkezdte számolgatni, egy nap hány alkalommal, hány vasútállomáson hallható a dallam. A történet csak legenda, a közismert szignált ugyanis Székely Tamás szerezte, aki egyetlen másik zeneművet sem komponált élete során – írja a Múlt-kor.hu.

A ma is közismert dallamsort az 1972-es, a MÁV által kiírt jeligés pályázaton ítélte a zsűri a legjobbnak. A kellemes és „fülbemászó” hangzás mellett azt is előírták, hogy a dallam frekvenciakészlete a hangosítóeszközök átvitt beszédsávjába essen, hangsúlyosan induljon, ne zárjon le, hangkészlete alapján pedig legyen egyszerű a megvalósítása.

A figyelemfelhívó dallamjelzés megalkotásánál gondolni kellett arra, hogy a szignál olyan berendezéseken keresztül fog megszólalni, amelyek elsősorban a beszédjelek továbbítására szolgáltak. A mély hangok átvitelére a hangszórók nem voltak alkalmasak, a magas zenei hangok pedig kellemetlen érzetet okoztak volna a hallgatóban. Továbbá a szignál nem lehetett sem túl hosszú, sem túl rövid, nem lehetett túl bonyolult vagy szokatlan harmóniájú, illetve ijesztő, de álmosító sem.

Székely Tamás a MÁV Távközlési és Biztosítóberendezési Központi Főnökség Rádió- és Készülékfejlesztési Csoport vezetője volt, a pályázat kiírása előtt ő kapta a feladatot a szignál lejátszására alkalmas szerkezet kidolgozására. Ez lett a DG-1, vagyis a dallamgenerátor 1. Székely azonban titokban a pályázatra is benevezett, és végül a 30 beérkezett pályamunka közül az ő D-A-H-A-Fisz-G-Fisz dallama győzött.

A jutalma 3000 forintot volt, és 5000 forintot kapott a jövőbeli lejátszások jogdíjáért. Az elmondások alapján az összeg az óbudai Kéhli Vendéglő bevételét gyarapította, mert állítólag Székely Tamás ott mulatta el a pénzt a kollégáival. A MÁV-szignál a DG-1 dallamgenerátoron 1973 októberében csendült fel először a Keleti pályaudvaron. Az egy éves kísérleti szakaszban a MÁV utasai olyannyira megszerették, hogy 1974 novemberére mindenhol bevezették.

The post Tudja, melyik a legismertebb magyar dallam? first appeared on 24.hu.

Related posts

Az előzetesben ülő, milliárdos támogatást bezsebelő vállalkozó testvére körül sem stimmel minden

MOCOHU

Két napon belül tavaszi idő lesz

MOCOHU

Az amerikai és brit Vogue az életben először ugyanazt a sztárt rakta címlapra

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This