15.9 C
Budapest
May 8, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
kozmonautaMAGYARORSZÁGtörténelemTudományűrhajósűrversenyvalentyina tyereskova

Szovjet textilmunkás nőt küldtek az űrbe

A Szovjetunió és az Egyesült Államok közt egyre hevesebben dúló űrversenyben a szovjetek többször is megelőzték az amerikaiakat: elsőként bocsátották föld körüli pályára az első műholdat, a Szputnyik–1-et, Jurij Gagarin személyében pedig 1961-ben az első embert. A következő nagy dobásként pedig egy nőt terveztek a világűrbe juttatni.

Első lépésként rézuszmajmokon tesztelték, milyen hatással van a női szervezetre az űrutazás, majd meghirdették az űrprogramot. A jelentkezőknek 70 kilogrammnál könnyebbnek, 170 cm-nél alacsonyabbnak, és 30 évesnél fiatalabbnak kellett lenniük – összesen 400-an jelentkeztek. AZ utolsó öt talpon maradt nőnek 1962-től egy 18 hónapos kiképzésen kellett részt venniük, végül az akkor 25 éves Valentyina Tyereskovára esett a választás – írja a Múlt-kor.hu.

tyereskova
Sputnik / Sputnik via AFP

Bár nem rendelkezett pilótatapasztalattal, de 126 ejtőernyős ugrás állt már a háta mögött, amelyet egy ejtőernyős klub tagjaként szerzett meg. Az ejtőernyős tapasztalat mellett munkás származása és a szovjet-finn háborúban hősi halált halt édesapja is nagyban hozzájárult a kiválasztásához.

Tyereskovát a Vosztok–6 fedélzetén 1963. június 16-án lőtték fel a világűrbe. A Vosztok–6 48 alkalommal kerülte meg a Földet, Tyereskova pedig 2 napot 22 órát és 50 percet töltött az űrben. Az orbitális pályán keringő fiatal nőnek két problémával kellett szembenéznie. A kisebbik baj az volt, hogy csak fogpasztával rendelkezett a fedélzeten, fogkefével nem, ezt az ujjai használatával könnyen megoldotta. A másik hibának viszont majdnem halálos vége lett: a Vosztok–6 automatikus navigációs szoftvere nem működött kielégítően, és az űrhajó ahelyett, hogy süllyedt volna, emelkedő pályára állt.

Tyereskova észlelte a bajt, a földi irányításnak pedig sikerült egy új landolási algoritmust küldeni és ezzel megmentenie a „Sirály” névre hallgató Tyereskovát, aki végül 6000 méter magasból ugrott ki az űrhajóból és kisebb orrzúzódással ugyan, de biztonságosan landolt.

Történelmi űrrepülését követően Tyereskova soha többé nem járhatott a világűrben, a szovjet hatóságok a két ünnepelt sztárűrhajós, Vlagyimir Komarov és Jurij Gagarin halálát követően nem akarták egy újabb balesetben elveszíteni a Szovjetunió harmadik büszkeségét, a „Sirályt” is. A világnak 19 évet kellett várnia a következő női űrhajósra: a szovjetek 1982-ben lőtték fel Szvetlana Szavickaját az űrbe.

The post Szovjet textilmunkás nőt küldtek az űrbe first appeared on 24.hu.

Related posts

Ma már nem kell húsz percnél többet sétálni egy jó kenyérért

MOCOHU

Ukrajna maga mögött hagyta a járvány csúcsát

MOCOHU

Úgy tűnik, az ukránok elkezdték visszafoglalni Herszont

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This