15.1 C
Budapest
May 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
európai bizottságeurópai uniólengyelországMAGYARORSZÁGNagyvilágvétó

FT: Megkerülheti a magyarokat és a lengyeleket az Európai Bizottság

Egy áthidaló jellegű, a helyreállítási alap mintájára készülő speciális megoldást mérlegel az Európai Bizottság azért, hogy meg tudja kerülni a költségvetés elfogadását hátráltató magyar és lengyel vétót – írja a Financial Times (FT) alapján a Portfolio.

Az FT-nek úgy fogalmazott egy magasrangú uniós illetékes, hogy „a jelenlegi tervek szerint ez az áthidaló megoldás lemásolná az eredeti csomag hatásait”. A lap újságírója szerint a megoldást az uniós alapszerződés 122-es cikkében vészhelyzeti esetekre biztosított speciális célú eszköz (SPV) felállítása jelentheti.

A Portfolio azt írja, hogy a tagállamok garanciákat adnának ennek az SPV-nek és így tudnának a piacon hiteleket felvenni kötvénykibocsátás formájában, aztán a bevont pénzt szétosztanák a tagállamok között. Ez a forma a most is működő eurózóna állandó válságkezelési alapra (ESM) hasonlítana. Azonban az eredeti konstrukció fő előnye, hogy az alapja a bő 1000 milliárd eurós 7 éves EU-s költségvetés lenne, az SPV-s megoldás esetén nem működne.

A lap megjegyzi, hogy az uniós költségvetés elindításához kell a magyar és lengyel kormány támogatása, de erre is van megoldás: Ursula von der Leyen azt mondta, hogy ha december 7-ig akkor vészhelyzeti költségvetésre áttérve fognak tovább haladni. Mindezek arra utalnak, hogy a tagállamok nem akarnak engedni Magyarország és Lengyelország vétójának.

Related posts

Karácsony bemutatta, milyen diákvárost szeretnének a kínai egyetem helyett

MOCOHU

Így intézi ügyeit Stohl András (x)

MOCOHU

Itt az új fülhallgató, ami nem megy az agyadra, sőt! (X)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This