May 11, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
filmtvKultúramagyar filmMAGYARORSZÁGnemzeti filmintézet

120 éves az első magyar film, ünnepségsorozat emlékezik meg róla

Vetítésekkel, kiállítással és egyéb programokkal ünnepli idén A táncz című film születésének százhuszadik évfordulóját a Nemzeti Filmintézet (NFI).  A magyar filmet ünneplő programsorozat nyitányaként a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megrendezi a magyar film napját április 30-án, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása bemutatójának 120. évfordulóján. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar mozgóképből csak fotók maradtak fenn. A magyar filmtörténet 120 éve alatt készült filmek több mint harmada ma is elveszettnek számít vagy kallódik, ezért a jubileumi év keretében az NFI elindítja a Nemzetközi Mozgóképes Hungarica Kutatási Programot a magyar, illetve magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatására, hozzáférhetővé tételére és lehetőség szerinti hazahozatalára.

„Az utolsó órákban járunk, hogy a filmtörténet első 120 éve alatt készült és a világban még kallódó magyar alkotásokat és mozgóképes értékeinket felfedezzük, megmentsük és elérhetővé tegyük a ma és az utókor számára. A gyűjteményi digitalizáció, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum aktív szerepvállalása a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségében és az online tér olyan feltételeket biztosít a filmek felkutatására és azonosítására, amelyekről évtizedekkel ezelőtt nem is álmodhattunk” – mondta Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója.

Júliusban Nagylátószög címmel a Ludwig Múzeumban az NFI együttműködésével nagyszabású filmtörténeti kiállítás nyílik, amely élményszerűen tárja fel a magyar film gazdag és fordulatos történetét a kezdetektől napjainkig. A mozgóképkultúra átfogó népszerűsítése jegyében lesznek vetítések a Ludwig Múzeumban, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, filmklubokban és szabadtéren országszerte.

A közlemény szerint kiemelt cél a fiatal generáció minőségi médiafogyasztásának elősegítése is. A Nemzeti Filmintézet filmtörténeti weboldala, az Alapfilmek és az erre épülő Klassz oktatási és ifjúsági program sokrétű segédanyagokat kínál a filmek felhasználására az oktatásban. Újdonság, hogy 2021-ben a filmek egy része ingyenesen megtekinthető lesz az iskolákban. A Nemzeti Filmintézet a jubileumi év alkalmából 12 részes ismeretterjesztő filmsorozatot is készít A magyar film kalandos története címmel. Az év során a Filmarchívum könyvtárának 120 különlegességét is megismerheti a közönség a Facebookon, majd ezekről bővebb cikkek készülnek a 120 éves a magyar film honlapjára – áll a közleményben.

The post 120 éves az első magyar film, ünnepségsorozat emlékezik meg róla first appeared on 24.hu.

Related posts

Inkubációs program indul turisztikai startupoknak

MOCOHU

Az ellenzéki összefogás győzött Prágában, de Babis nem adja fel

MOCOHU

„És a te anyukád hányast kapott a feladatra?” – sokaknál osztályismétlés lesz a járvány miatti lemaradásból

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This