16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldkkmkoronavírusMAGYARORSZÁGsinopharmvakcinavakcina hírek

G7: Összeér a kínai vakcina- és lélegeztetőgép-vásárlás

Egy olyan, zavaros hátterű és múltú céggel kötött szerződést a kínai vakcinák beszerzésére az állam, amely hasonló méretű üzletet még soha nem bonyolított le, írja a G7. 

A Gulyás Gergely által közzétett szerződés szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem közvetlenül a kínai partnertől, hanem egy magyar vállalattól, a Danubia Pharma Kft.-től szerzi be az ötmillió kínai vakcinát. A cég bevonása a lap szerint nehezen érthető, mert a magyar állam közvetlenül is volt már kapcsolatban a vakcinát gyártó Sinopharmmal. A kínai vállalattól tavaly lélegeztetőgépet is vásárolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A lap azt írja, a Danubia Pharma több évig tartó zsugorodás után tavaly hirtelen a tízszeresére nőtt, és közel 3,5 milliárdos árbevételt hozott össze, de a kínai vakcinabeszerzés mellett ez is eltörpül. A szerződés szerint ugyanis a társaság az 5 millió adag oltóanyagot adagonként 30 euróért szállítja le, ami jelenlegi árfolyamon majdnem 55 milliárd forintos összértéket jelent. Ez a Danubia tavalyi árbevételének tizenhat, tavalyelőtti forgalmának pedig a 150-szerese.

A G7 szerint a múltbeli eredményeknek a nagy részét sem a mostani vezetés mellett érte el a vállalat. A cég jelenlegi ügyvezetője hivatalosan az idén január 20-tól tölti be ezt a pozíciót. Azaz mindössze kilenc napja volt a cég élén, amikor aláírta az 55 milliárdos szerződést.

A lap szerint a cég egyik korábbi tulajdonosánál ér össze a vakcina- és lélegeztetőgép-beszerzés is. Az Independent Pharma Invest Ltd. ugyan csak néhány hónapig birtokolta a Danubia Kft.-t 2013-ban, volt viszont két másik magyar érdekeltsége is. Ezek közül az egyik pedig éppen az a Pannon Cargo and Sped Trans Logisztikai és Szállítmányozási Kft., amely tavaly szintén a semmiből kapott 6 milliárd forintos megbízást a KKM által beszerzett lélegeztetőgépek üzembe helyezésére.

Az Independent Pharma ugyan ennél a cégnél még rövidebb ideig, csak egy napig volt tulajdonos, a lap szerint így is érdekes azonban, hogy a két hirtelen előkerült milliárdos állami megbízást kapó cég pont ugyanazt a zavaros hátterű brit céget találta meg tulajdonosváltások közötti átmeneti tulajdonosnak.

The post G7: Összeér a kínai vakcina- és lélegeztetőgép-vásárlás first appeared on 24.hu.

Related posts

A könyvnyomtatás feltalálója előtt tiszteleg ma a Google

MOCOHU

Idén végre esélyünk lesz megváltoztatni a közösségi médiát

MOCOHU

Az MSZP nem lépteti vissza Tóth Csabát

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This