18.7 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
depresszióÉlet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec remotiv

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha depressziós az, akit szeretünk?

Hogyan segíthetek?

  • A depresszió nem hiszti, hanem betegség!

Tudatosítani kell magunkban, hogy a szerettünket, ismerősünket nem múló rosszkedv gyötri, és nem is azért változik a hangulata, mert közösséget vállalt a szeszélyes áprilisi időjárással. A legtöbbet azzal tehetünk érte, ha komolyan vesszük őt, és hagyjuk, hogy őszintén kommunikáljon velünk.

  • Keressünk fel egy szakembert!

Sokan azt gondolhatják, hogy az orvoshoz való bejelentkezés az érintett felelőssége, de ez nem teljesen igaz a lelki eredetű betegségeknél. A depressziós emberek egy része nincs abban az állapotban, hogy felkutasson egy pszichiátert, többen közülük tagadják a problémát, vagy saját magukat bűnbakként hibáztatják. Ezekben az esetekben a család, a barátok és a kollégák is intézkedhetnek, például időpontot kérhetnek az orvoshoz. Az első konzultáción akár a hozzátartozók is részt vehetnek.

  • Figyeljünk arra, hogy beszedje a gyógyszert!

A depresszió gyógyítható betegség, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy a családtagunk vagy a barátunk rendszeresen szedje az orvos által felírt gyógyszert. Finoman ellenőrizhetjük is őt, hogy tényleg bevette-e az orvosságot.

  • Alakítsunk ki szeretetteljes környezetet!

A depresszió legáltalánosabb jellemzője, hogy a páciens mindent sötétebben lát. Ezt ellensúlyozhatjuk azzal, hogy elmondjuk neki, mit szeretünk benne. Itt meg kell említenünk, hogy a határok nagyon keskenyek a pozitív megerősítés és a túláradó dicséret között. Az arányokat tartsuk szem előtt. Fejezzük ki elismerésünket az előremutató fejleményekkel kapcsolatban, hiszen a depressziós ember nehezebben látja el a feladatait, ezért a kisebb sikereknek is örülhetünk.

  • Gyakoroljunk türelmet!

A betegek viselkedése átalakuláson megy keresztül: elkeseredetté és visszahúzódóvá válnak. A leglényegesebb, hogy ne erőltessünk rájuk semmit, ne kezdeményezzünk konfliktust, és legyünk megértőek. Ha a barátunk vagy a családtagunk elutasít minket, akkor is jelezzük, hogy bármikor számíthat ránk. Amennyiben megtisztel a bizalmával, biztosítsuk arról, hogy átérezzük a helyzetét.

  • Adjunk útmutatást a fontos döntésekhez!

A pszichés betegek nem tudnak objektíven dönteni, ellenben az sem jó megoldás, ha mi határozunk helyettük. Az arany középutat a tárgyilagos tanácsok jelentik. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy ők vajon mit szeretnének, ha nem harcolnának a betegséggel.

Mivel rontunk a helyzeten?

  • Ne színleljünk vakságot!

A problémát nemcsak a depressziós személy bagatellizálhatja el. A hozzátartozók nem mindig észlelik a betegség jeleit, és úgy vélik, hogy nincs is akkora baj, vagy hogy a gond majd magától is megoldódik.

  • Ne szálljunk szembe a szakemberek véleményével!

Még ha „gyógyszerellenesek” is vagyunk, akkor sem beszélhetjük le a beteget a gyógyulást elősegítő pirulákról. Súlyos esetekben akár életveszélyes állapotba is kerülhet, ha nem követi a kezelőorvosa utasításait.

  • Ne parancsolgassunk!

Ne biztassuk, és semmiképpen se kényszerítsük olyan tevékenységekre, amelyekhez nincsen kedve. Az erőszakoskodással csak a szenvedését fokozzuk, és távolabb sodródunk a pozitív végkifejlettől.

  • Ne keltsünk bűntudatot!

Az elvárásokkal még nagyobb lelki válságot okozhatunk a betegnek. Az olyan mondatok, mint: „Szedd már össze magad!”, „Korábban nem viselkedtél így!”, „Olyan csodálatos az élet, miért nem tudsz örülni a mindennapok szépségeinek?” ellenkező eredményt érhetnek el, és növelik a negatív érzéseket.

  • Ne vadásszunk a felelősökre!

Ahogyan az érintettet, úgy magunkat sem okolhatjuk. Egyetlen családtag sem szeretné szomorúnak látni a másikat, és biztos, hogy egyikünk sem akarta tudatosan megbetegíteni azt, akit szeret. Ráadásul a depresszió rendkívül összetett probléma, amelynek kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat.

  • Ne hagyjuk magára a beteget!

A depresszió kezelése nemcsak orvosilag lehetséges. Sok rokon és barát érezheti úgy egy idő után, hogy ők már mindent megtettek, és már képtelenek több erőfeszítésre, mégsem szabad a beteget a sorsára hagyniuk. A leghatékonyabb az egyszerű személyes jelenlét, aminek hatására a depressziós személy mégsem fogja azt érezni, mintha az egész világ cserbenhagyta volna.

Hirdetés

A depresszió az egyik leggyakoribb népbetegség. Minden hatodik ember az élete során legalább egyszer megtapasztalja, és ez a szám évente növekvő tendenciát mutat. A depresszió kialakulásában számos tényező közrejátszhat, többek között a stressz, a napi rutinunk megváltozása vagy a mindennapi gondok ránk nehezedő súlya. A patikákban vény nélkül kapható gyógyszer, a Remotiv extra azonban segítséget jelenthet. Az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer képes javítani a hangulatunkat, fokozza a motivációnkat és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

The post Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha depressziós az, akit szeretünk? first appeared on 24.hu.

Related posts

Kutyája mentése közben halt meg egy magyar férfi Ausztriában

MOCOHU

Lackfi János: A Facebook asztaláról bárki vehet kultúrkincset

MOCOHU

Balatonfüreden megnyitották a vitorlás szezont

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This