19.7 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
járványMAGYARORSZÁGmunkabérmunkáltatómunkavállalóprémiumpremizálásÜzleti tippek

Nem várt buktatók lehetnek a prémiumfizetéseknél

Azoknál a cégeknél, amelyek korábban készült az alkalmazottak premizálásának feltételeit rögzítő munkáltatói szabályzatot, most különösen fontossá válik, hogy annak összeállításakor precíz munkát végeztek-e. A prémiumfizetés körülményei rendezhetőek a munkaszerződésben is, ugyanakkor a – jellemzően nagyobb létszámú – foglalkoztatók előszeretettel alkalmaznak munkáltatói szabályzatokat erre vonatkozólag.

„Ha a feltételek csak nagyvonalúan voltak körülírva, akkor foglalkoztató számára most az a nem kívánt fejlemény is előfordulhat, hogy a pandémia okozta gyengébb teljesítmény ellenére prémiumfizetési kötelezettség terheli a céget. A munkáltatói szabályzat egyik legfontosabb sajátossága ugyanis, hogy noha nem kötelező ilyet kiadni, ám ha ezt megteszi a vállalat, akkor az abban foglaltakhoz kötve van”– hangsúlyozta Nyitrai Tibor, az act legal Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje.

Kapcsolódó
Egyre többen igénylik az ingyenes munkaügyi jogsegélyt

Tavaly január óta 100 ezren keresték meg a Jogpontokat.

A helyzet különösen érzékeny lehet, hiszen a magyar bírói gyakorlat alapján a prémium munkabérnek minősül, így a foglalkoztatott akár bírósági úton is kérheti a járandósága kifizetését. A munkáltatóknak tehát olyan korlátokat kell építeni a prémiumszabályzatba, amellyel meggátolhatják, hogy az esetleges társaságot érintő veszteséges időszak során is teljesíteniük kelljen a kifizetéseket.

Jogviták elkerülése érdekében a prémium feltételek között mindenképpen ajánlott az elérhető legmagasabb összeget feltüntetni. Azt is szabályozni kell, hogy a munkavállaló milyen mértékben jogosult prémiumra a feltétel részteljesítése esetén. Továbbá hangsúlyos szempont az is, hogy a cég egyértelműen meghatározza azokat az okokat, amelyek kizárják a kifizetését (így például az elmaradt üzleti profit), vagy csökkentik annak összegét.

Mindez azért különösen fontos, mert a már közölt munkáltatói szabályzatot csupán kivételes esetben lehet felmondani vagy a munkavállaló hátrányára módosítani – emelte ki Nyitrai Tibor.

The post Nem várt buktatók lehetnek a prémiumfizetéseknél first appeared on 24.hu.

Related posts

Orbán: Ahhoz, hogy megmaradjunk, templomépítő nemzetnek kell lennünk

MOCOHU

Már három kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál

MOCOHU

Ők azok, akik huszonéves fiataloknak is megtörlik az orrát, bekötik a cipőjét, ha kell

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This