23 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
juntaMAGYARORSZÁGmianmarNagyvilágtüntetés

Újra tüntettek Mianmarban a junta ellen

Fehér köpenyes orvosok és ápolók részvételével folytatódtak a tüntetések szombat éjjel és vasárnap Mianmarban, újabb kihívásként a junta véres megtorlásával szemben, ami a február 1-i puccs óta mintegy 250 polgári személy életét követelte.

 “Mentsétek meg a vezetőnket”, “Mentsétek meg a jövőnket”

– állt a vasárnap hajnalban Mandalajban összegyűlt tüntetők transzparensein.

A Nobel-békedíjas Aung Szang Szjú Kjít, az ország megválasztott de facto vezetőjét a junta 49 napja ismeretlen helyen tartja fogva. Az ország északi és középső részén további nagygyűléseket tartottak az éjszaka folyamán, hogy kijátsszák a biztonsági erők véres ellentámadását, a tiltakozók gyertyák százait gyújtották meg az ENSZ közbelépését kérve.

Orvosok, tanárok, banki és vasúti alkalmazottak hat hete sztrájkolnak a katonai rezsimet bírálva. Az utóbbi időkben kevesebben vannak az utcákon, a megtorlástól tartva sok mianmari otthon maradt.

A Politikai Foglyokat Segítő Szövetség nevű civil szervezet szerint közel 250 embert öltek meg a puccs óta, az elmúlt héten őrizetbe vett több száz ember pedig eltűnt. “A lakosság félelemben él, az embereket megfélemlítik és fegyveres ellenállókként kezelik” – közölte a civil szervezet.

Rangunban, az ország gazdasági fővárosában feszült a helyzet, amióta a város ötmillió lakosa közül kétmillióra vonatkozóan hadiállapotot vezettek be. Egyes negyedekben szombaton eluralkodott a káosz, a tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket, akik éles lőszerrel lőttek rájuk.

Az erőszak miatt a lakosság tömegesen menekül a nagyvárosból, sokan külföldre akarnak utazni.

A történtek miatt egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás. Az Európai Unió várhatóan hétfőn hoz büntetőintézkedéseket a megtorlásban érintett tizenegy tiszt ellen.

(MTI)

The post Újra tüntettek Mianmarban a junta ellen first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2022.10.29.

MOCOHU

Lézeres szúnyogölő szerkezeten dolgozik egy orosz kutató

MOCOHU

Egész meglepő számsor jött ki a Skandináv lottón

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This