15.4 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
lézerMAGYARORSZÁGraspberry piszúnyogTech

Lézeres szúnyogölő szerkezeten dolgozik egy orosz kutató

Amilyen aprók, olyannyira veszedelmes lények a szúnyogok. A világ leghalálosabb állatai már közel 50 milliárd ember halálát okozták világszerte olyan veszélyes kórok terjesztésével, mint a malária, a zika, vagy a dengue-láz. Az agy-számítógép interfészeket tanulmányozó Ildar Rakhmatulin erre a problémára fejleszt egy megoldást, ami a mesterséges intelligencia előnyeit kihasználva lézerrel irtaná a moszkitókat.

Rakhmatulin januárban tette közzé tanulmányát a kidolgozás alatt lévő eljárásról. A felvázoltak szerint a kamerával és galvanométerrel ellátott, Raspberry Pi-alapú eszköze a kereskedelmi forgalomban is elérhető egywattos lézerekkel felszerelve kellően hatékonyan tudná detektálni és kiiktatni a szúnyogokat, mindössze két másodperc alatt. Az emberi bőrt ugyan nem égetné a szúnyogirtó berendezés, de természetesen belenézni nem szabadna a lézerbe.

A leírásban a technikai részletek is olvashatók: a lézer vezérléséért a Raspberry Pi felelne. A zümmögő rovar felismeréséért felelős neurális háló számításaihoz szükséges számítási kapacitást pedig egy Nvidia GTX 1060-al és egy Ryzen 5-ös processzorral hajtott számítógép szolgáltatja.

A jól haladó projekt elé komoly akadály gördült nemrég: a cudar tél. Mivel a kutató környékén élő szúnyogok ebben az időszakban amúgyis meghalnak, ezért nincsenek példányok, amelyeken tesztelhetné a szerkezetet. A kutató megjegyezte: a saját munkája nem függ össze a South Ural State University-n végzett tevékenységével, és egyelőre még befektető sincs az ötlet mögött.

A szakember a Motherboardnak elárulta, hogy idővel egy zsebméretű kialakítást szeretne elérni, de tavaszig nem várható jelentősebb előrelépés a projektben a már fent említett okból kifolyólag.

Dömös Zsuzsanna további cikkei
  • Úgy megindultunk a lezárás előtt, mintha nem is lenne járvány
  • Trükkös eszköz segít lelécelni a fárasztó Zoom-hívásokból
  • Egy tini felhívta a rendőrséget, miután az anyja jelszót változtatott az Xboxon

The post Lézeres szúnyogölő szerkezeten dolgozik egy orosz kutató first appeared on 24.hu.

Related posts

Törökország határozottan ellenez minden, Ukrajna területi egységét célzó döntést

MOCOHU

Vedd fel a harcot a fogaidért!

MOCOHU

Maradona fiának mondja magát, kihantolná a holttestet egy tinifiú

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This