22.8 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állami egészségügyi ellátó központdebreceni egyetemGazdaságkoronavíruslélegeztetőgépMAGYARORSZÁG

Hegyekben áll a lélegeztetőgép a raktárban, de még érkeznek újabbak

Magyarország világbajnok a lélegezetőgép-importban és a beszerzési árban is – ez már nyáron, a 444 cikkei nyomán világossá vált. 16 ezer gépet rendelt az állam központilag, ami durván a nyolcszorosa annak a mennyiségnek, aminek a működtetéséhez szakképzett személyzet áll rendelkezésre. A kikért szerződések alapján a bevásárlás összesen úgy 300 milliárd forintot vitt el. A G7 összesítése szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 26,7 milliárdot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig a június végéig megérkezett 12 ezer gépre 237,7 milliárdot költött el. Ami az egységárat illeti, a kórházellátó 10,8 milliós, a külügy 20 millió forint körüli darabáron szerződött.

Ugyanakkor egy sor cég jól keresett az üzlettel, ráadásul mindjárt a szerződés aláírása után, mert a vészhelyzetben előrefizetéssel ment az akció. A tőzsdén jegyzett OTT One Nyrt. például tavaly  november végén azt jelenthette, hogy a 2020. január-szeptemberi árbevétele több mint 11,1 milliárd forintra, 2019 azonos időszakához képest a hatszorosára emelkedett. „Az árbevétel alakulásában jelentős faktorként jelent meg az idei év első felében előtérbe került, egészségügyi eszközökhöz kapcsolódó tevékenység” – utalt a vállalkozás az állammal kötött 12 milliárdos bizniszre.

A portyázó cégek által beszerzett rengeteg lélegeztetőgép nagy részét fel sem szerelték, raktárra volt szükség a tárolásukra további uniós és hazai közpénzből, és a kormány egyelőre túladni sem tud rajtuk, ezért jobb híján kisebb tételeket ajándékoz el, nemrég például Ugandát segítette meg. Az OTT One Nyrt.-vel egyébként márciusban szerződött a külügy ötszáz, áprilisban a kórházellátó több száz gépre, és a jelek szerint ezek sem kerültek rögtön a kórházakba. November végén azt közölte a cég, hogy „az év hátralévő időszakában tervezetten megtörténik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére beszerzett, mintegy háromszáz darab lélegeztetőgép átadása, amelynek eredménye várhatóan még a 2020-as üzleti év során realizálódni fog”.

A világraszóló központi raktárkészlet ellenére nincs vége a lélegeztetőgépek szállításának, léteznek újabb, egyéni megrendelések is. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, március elején szerződött a Debreceni Egyetem négy darab lélegeztetőgép szállítására. Az üzletet a Hoge Systems Szolgáltató Kft. nyerte el, ez egyike azoknak a szerencsés cégeknek, amelyek a nagy állami fürkészésben is részt vehettek. Ezúttal azonban más volt az ár: a négy gépért összesen nettó 16,3 millió forintot fizetett az egyetem. Mint a hírt elsőként közlő napi.hu kiszámolta, ez azt jelenti, hogy negyedáron teljesítette a debreceni megrendelést a kft. az állami bevásárlás átlagához képest. A Hoge a G7 által közölt táblázatban egyébként a kórházellátó listáján kétszer 200 darab géppel szerepelt, a többséghez képest mérsékelt, 5,5 millió forintos egységárral.

Botár Gergely / Kormany.hu / MTI A járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből.

Megkérdeztük az egyetemet, mi az oka annak, hogy az intézmény önállóan szerzett be lélegeztető készülékeket, milyen gyártmányú gépekről van szó, és felvetődött-e, hogy a kórházellátó vagy a külügyi tárca által felhalmozott központi készletből, az értékesítésre váró 16 ezer lélegeztetőből vásároljanak.

Mint megtudtuk, négy Maquet Critical Care AB gyártmányú SERVO-i típusú lélegeztető készülékről van szó, és a sajtóiroda válasza szerint ezeket a Debreceni Egyetem egy 2019-ben elbírált és megítélt támogatásból szerzi be. Azt is megmagyarázták, miért nem volt járható út a központi készletből történő beszerzés:

Az intézménynek a 2019-ben benyújtott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elfogadott szakmai tervben rögzített beszerzéseket szükséges megvalósítania, illetve a meghatározott célra megítélt támogatással kell elszámolnia. A külügyi tárca által beszerzett központi készletből nem számolható el támogatási forrás a Debreceni Egyetem részére.

A Közbeszerzési Értesítő idei eredményhirdetéseit böngészve egyébként nem a Debreceni Egyetem az egyetlen, amely mostanság intézmény lélegeztetőgépet szerez be. Február végén adott fel ajánlati felhívást például a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház egy darab gépre. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ pedig januárban szerződött Oxylog 3000 plus lélegeztetőgép megvételére. Az eredményhirdetés szerint a Dräger Medical Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett a nyertes, amely az eredetileg 3,6 millió forintra becsült beszerzési árnál olcsóbban, 2,7 millióért vállalta a szállítást.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tavaly decemberben kötött szerződést a Medirex Egészségügyi, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-vel.  Az eredményhirdetésben 231 millió forintos ajánlat szerepelt, a cég 28 lélegeztetőgép szállítását vállalta különböző kórházaknak. Eredetileg ennél olcsóbb, 215,2 millió forintos árral kalkulált a kórházellátó, ez de még így is olcsóbb a tavaly tavaszi ügyletek átlagáránál. Korábban a Dräger Medical száz darabbal került fel a központi listára 32 ezer eurós egységárral (ami akkori árfolyamon durván 10 millió forint), a Medirex 20 darabos szállítmányánál pedig 5,356 millió forint, egy másik, ötszáz darabos tételnél viszont 42 ezer euró, azaz 13 millió forintnál is nagyobb összeg szerepel darabonként.

The post Hegyekben áll a lélegeztetőgép a raktárban, de még érkeznek újabbak first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem tervezi az MTVA Kárász Róbert foglalkoztatását

MOCOHU

Már a sztárok is megtanulták Vas Kata Blanka nevét

MOCOHU

Egerben emelkedhet a fertőzöttek száma

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This