19.2 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koronavírus friss hírekMAGYARORSZÁGnagy-britanniaNagyvilágvakcina

Meredeken csökken a fertőzések terjedése Nagy-Britanniában

Brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint meredeken csökkent egy hónap alatt a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége az angliai lakosságon belül, és nagy valószínűséggel az oltási kampány hatására egyértelműen gyengül a fertőzéses esetek és a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések, illetve a halálozások száma közötti – korábban igen szoros – kapcsolat is.

A patinás Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű lakossági járványterjedési felmérések (Real-time assessment of community transmission, REACT-1) legfrissebb, március 11. és március 30. közötti tizedik fordulójának adatai szerint az ebben az időszakban szúrópróbaszerűen elvégzett 140 844 koronavírus-szűrés közül 227-nek az eredménye lett pozitív.

A kutatóközpont súlyozott számítási módszertana szerint ez azt jelenti, hogy az angliai lakosságon belül jelenleg 0,2 százalék a fertőzöttségi arány.

A vizsgálatot végző szakértők hangsúlyozzák, hogy a februárban elvégzett előző REACT-felmérés 0,49 százalékos fertőzöttségi arányt jelzett, vagyis azóta hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzöttség lakossági elterjedtsége Angliában.

Az Imperial College kutatóinak számításai szerint a fertőzés elterjedtségének feleződési ideje 26 nap. Az országos átlagon belül délkeleten, mindenekelőtt Londonban – a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában – csökkent különösen nagy ütemben a fertőzöttségi ráta.

A felmérés szerint a brit fővárosban az előző és a mostani REACT-vizsgálat között 0,6 százalékról 0,16 százalékra, Délkelet-Angliában 0,36 százalékról 0,07 százalékra, Közép-Angliában 0,59 százalékról 0,19 százalékra csökkent a lakossági koronavírus-fertőzöttségi arány.

Az Imperial College kutatói megállapították azt is, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések a korábbi időszakokban tapasztaltnál jóval kevesebb kórházi kezelést igénylő megbetegedést és halálesetet okoznak.

A vizsgálatot végző szakértők szerint a fertőződések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma közötti, korábban szoros kapcsolat egyértelműen lazulni látszik, és ez nagy valószínűséggel az oltási kampány eredménye.

Erre utal az is, hogy az új REACT-felmérés kimutatása szerint a koronavírus-fertőződési arány az 5-12 év közötti korosztályban a legmagasabb – 0,41 százalék -, a 65-74 év közötti, illetve a 75 évnél idősebb korcsoportokban a legalacsonyabb, 0,09 százalékkal.

A nagy-britanniai oltási program eddigi szakasza az idős korosztályokra összpontosított, azzal a meghirdetett céllal, hogy a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok kapják meg először a koronavírus elleni vakcinát.

A december 8-án kezdődött oltási program indulása óta eddig csaknem 32 millióan részesültek a vakcina első dózisában, a második oltási adagot 5,7 millióan kapták meg.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig – vagyis egy hét múlva – az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végéig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltás első dózisát.

(MTI)

The post Meredeken csökken a fertőzések terjedése Nagy-Britanniában first appeared on 24.hu.

Related posts

Gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart az Egyesült Államok

MOCOHU

Testének 96 százalékát tetoválás borítja, most egy újabb félelmetes alkotást mutatott meg

MOCOHU

Túszként ajánlja fel saját fiát az örmény miniszterelnök Azerbajdzsánnak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This