20.7 C
Budapest
May 7, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koronavíruskoronavírus friss hírekMAGYARORSZÁGNagyvilágoroszországvakcinavédőoltásvédőoltás állatoknak

Oroszországban már az állatokat is oltják Covid ellen

Nem szabad kötelezővé tenni a Covid-19 elleni védőoltást, az embereknek maguknak kell megérteniük a vakcináció fontosságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban egy szerdai videokonferencián, amelyről az MTI számolt be.

Nézetem szerint nem célszerű és nem szabad bevezetni a kötelező vakcinációt. Az állampolgároknak maguknak kell megérteniük ennek szükségességét, azt, hogy oltás nélkül nagyon komoly, sőt halálos fenyegetéssel kell szembenézniük,

mondta Putyin.

Az államfő szerint Oroszországban minden feltétel adott a vakcinációhoz, az ehhez felhasznált hazai fejlesztésű oltóanyagok pedig megbízhatók és biztonságosak. Putyin a védőoltás beadatására hívta fel az embereket Oroszországban január 18-án kezdődött meg a felnőtt lakosság Covid-19 elleni átoltását célzó kampány, de ennek tempója elmarad az Egyesült Államokban és több európai országban elért ütem mögött.

Múlt héten Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, volt állam- és kormányfő egy szentpétervári jogászfórumon azt fejtegette, hogy az orosz vezetés a védőoltás beadatásának önkéntességéből indul ki,

de néha, államérdekből, a lakosság túlnyomó többségének védelme érdekében az effajta döntések kötelező jellegűvé válhatnak.

Későbbi magyarázatában azt mondta, hogy ezzel nem a vakcináció kötelezettségének bevezetésére utalt.

Jakutföldön a héten olyan rendeletet adtak ki, amely a sajtójelentések szerint előírta a védőoltást a pedagógusok és az idősek számára, a munkahely látogatásától való eltiltást és pénzbírságot helyezve kilátásba. Ajszen Nyikolajev, a régió vezetője szerdán a TASZSZ-nak nyilatkozva cáfolta, hogy a jakut elöljáróság kötelezővé akarta volna tenni a vakcinációt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége arra kérte az orosz kormányt, hogy biztosítson számukra Szputnyik V vakcinát térítésmentes alapon. Az Oroszországban elsőként kifejlesztett oltóanyag alkalmazását eddig 66 országban alkalmazták, amelyek összlakossága 3,2 milliárd.

Az oroszországi hivatalos összesítés szerint a vakcina hatékonysága a 2020 december 5. és 2021. március 31. között mindkét komponenssel beoltott páciensek körében 97,6 százalék.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8373-mal 5 026 911-re emelkedett az operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,17 százalék, az új esetek 12,1 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 264 478-ra csökkent, a halálos áldozatoké 406-tal – ez a legmagasabb szám március 31. óta – 119 600-ra, a felépülteké pedig 9135-tel 4 642 090-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 136,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 271 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 515 367 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz agrárfelügyelet (Roszszelhoznadzor) szerdai bejelentése szerint Oroszországban az állatorvosi klinikák megkezdték az állatok Covid-19 elleni oltását. A Carnivac-Cov vakcina első tételeit kedden szállították ki a régiókba. Az állatok vakcinációja Moszkvában, Rjazanyban és Brjanszkban kezdődött meg, és hamarosan megindul Cseljabinszkban, a Krímben és Szentpéterváron is.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Carnivac-Cov a koronavírus-fertőzés elleni első bejegyzett állatvakcina a világon. A védőoltás, amely októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott, fél évig biztosít védettséget.

The post Oroszországban már az állatokat is oltják Covid ellen first appeared on 24.hu.

Related posts

Hamis igazolással és kamuoltással küzdenek a vírus ellen

MOCOHU

Arcon szúrtak egy panzióst Mohácson

MOCOHU

Húszmilliós Range Rovert foglaltak le Röszkén

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This