18.3 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fővárosi ítélőtáblaítéletk-vitaminKözéletMAGYARORSZÁGoltásellenesség

Jogerősen elítélték az oltásellenes szülőket, akik azt hitték, mindent jobban tudnak az orvosoknál – emiatt halt meg a gyermekük

Megszületett a jogerős ítélet az oltásellenesként elhíresült házaspár ügyében. Mint a vádiratban szerepelt, a szülők nem gondoskodtak arról, hogy gyermekük megkapja az újszülöttek számára kötelezően előírt K-vitamint.

A K-vitamin képes megakadályozni egy ritka, de életveszélyes szövődményt, a csecsemőkori agyvérzést. Ezért az újszülöttek K-vitamin adagolásának elmaradása akár halált is okozhat. A bizonyítási eljárásban igazságügyi szakértői álláspontként elhangzott: különösen azoknál a csecsemőknél van így, akiket csak anyatejjel táplálnak.

L. Endre 2013-ban hunyt el, nyolchetes korában. Amikor rosszul lett, a szülők épp vendégségben voltak. A gyerek reggel óta hányt, később már sugárban. Nem evett, nem tudott inni, délutánra a hányása már véres lett, de a szülei nem hívtak hozzá orvost. Ezt az apa az egyik  tárgyaláson többek közt azzal magyarázta, hogy a kicsinek „rendben voltak a meridiánjai”.

Mindenkit hibáztattak, aki segíteni akart

Az ügyeletest végül a vendéglátó házigazda hívta a helyszínre. Az orvost a vallomása szerint egy végveszélyben levő csecsemő megdöbbentő látványa fogadta. Végül egy budapesti gyermekklinikán látták el az agyvérzésben szenvedő babát, de már nem tudták megmenteni az életét, 2013. január 8-án meghalt.

A bizonyítási eljárásban – a tanúk részletes kihallgatása és számos szembesítés után – az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakvéleménye volt a perdöntő: megállapították, hogy a gyermek halála egyenesen a K-vitamin profilaxis elmaradásából következett be. Leszögezték azt is, ha időben hívtak volna a szülők orvost, és tökéletesen együttműködtek volna vele, a baba élete már akkor sem lett volna megmenthető.

Az évekig elhúzódó tárgyalássorozat során kirajzolódott, hogy a szülők természetgyógyászatban hívő, a hivatalos orvostudomány iránt bizalmatlan emberek, akik hajlamosak különböző összeesküvés-elméletek elfogadására. Az apa a tárgyalások során olyan kijelentéseket tett, mint például:

  • a K-vitamin csupán az orvostudomány fikciója,
  • az orvosok akarták eltenni a gyermeküket láb alól, hogy megszerezhessék a szerveit,
  • a baba a mentőautóban szerzett fejsérülést, emiatt alakult ki az agyvérzése,
  • a helyszínre érkező ügyeletes orvos szakszerűtlenül látta el a kicsit, és ez okozta a halálát.

L. Csaba ugyanakkor mindvégig tagadta, hogy oltás- és orvosellenes volna, sőt azt állította, hogy nem is tudott a K-vitaminról. A képesítéssel nem rendelkező apa többször is tudományos jellegű előadásokat tartott a tárgyalóteremben, ezekben cáfolni igyekezett az orvostudomány álláspontját és az igazságügyi orvosszakértőket. Tavaly, közvetlenül az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt a bíró szembesítette a vádlottakat egy 2012-es internetes bejegyzésükkel, amelyben az szerepel, hogy semmilyen szintetikus vitamint, gyógyszert és védőoltást nem szabad adni a gyerekeknek. L. Csaba azt válaszolta, hogy nem emlékszik ilyesmire.

A szülésznő is megadta a tájékoztatást

Az egyik, 2019-ben tartott tárgyaláson kiderült, a kis Endre az A Te Szülésed Kft.-nél született, Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznő segédletével, akit tanúként hallgatott meg a bíróság. A születés időpontjában Márki-Zay Péter, a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője. Mint kiderült, sem a szülésznő, sem a céggel kapcsolatban álló újszülöttgyógyász nem adta be a gyógyszert, de állították, hogy e kötelezettségről felvilágosították a szülőket. Később Márki-Zay Péter és a felesége lapunknak is azt nyilatkozták, hogy részükről minden szabályszerűen zajlott.

Az idén május 26-án tartott legutolsó nyilvános tárgyaláson a másodrendű vádlott (az anya) még megpróbálta áthárítani a felelősséget Márki-Zaynéra. Azt állította, hogy azért nem adott a gyermekének K-vitamint, mert sem a szülésznő, sem az alkalmazásában álló újszülöttgyógyász nem világosította fel, hogy miért van rá szükség.

Az eredeti vádirat szándékos emberölésről szólt, amiért akár tizenöt év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést is kaphattak volna a szülők. Az emberölés minősítését az első fokon eljáró ügyész a bizonyítási eljárás végén változtatta gondatlanságra, amiért jóval enyhébb büntetés szabható ki. Tavaly az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék az elsőrendű vádlottat (az apát) egy év hat hónap, a másodrendű vádlottat (az anyát) egy év fogházbüntetésre ítélte, és annak végrehajtását mindkettejük esetében két évre felfüggesztette, vagyis a szülők szabadlábon maradhattak.

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken nyilvánosságra hozta a döntését, miszerint az ítéletet mindkét esetben változtatás nélkül helyben hagyta.

Ennek indoklásaként az ítélőtábla többek közt így fogalmaz: „A vádlottak már a sértett születése előtt igyekeztek gyermekeiket távoltartani a magyar egészségügyi ellátástól, és csak szükség esetén fordultak bizalmatlanságukban orvoshoz. Hasonló okból a védőnői szolgáltatásokat is visszautasították. Meg voltak győződve arról, hogy maguk jobban tudják, hogy mely eljárás szolgálja vagy épp károsítja az egészséget. A sértett születését megelőzően is határozott álláspontjuk volt, hogy a mesterséges K-vitaminra nincs szüksége az újszülöttnek, mert az anya méhlepényéből és a szoptatás idején az anya szervezetéből is elegendő mennyiség áll rendelkezésére. Meggyőződésük volt, hogy a művi K-vitamin és azt hordozó Konakion nem megfelelő készítmény, melyet az orvoslás csak tévedésből alkalmaz és ír elő a véralvadáshoz. A sértett születését megelőzően leszögezték, hogy az újszülött részére semmilyen művi anyag beadásához nem járulnak hozzá.”

Azzal kapcsolatban, hogy  az utolsó nyilvános tárgyaláson Márki-Zay Péter akkori cégét, illetve Márki -Zayné Vincze Felíciát tette felelőssé a szülő, a bíróság megállapította: A Te Szülésed Kft. – szemben az anya állításaival – szóban és írásban is megadta a szükséges tájékoztatást a szülőknek, akik azonban azt könnyelműen figyelmen kívül hagyták.

Az ítélőtábla hozzáteszi:

Megállapítható volt, hogy a K-vitamin profilaxis nem szabadon választható, hanem kötelező érvényű előírás az otthonszülésnél éppúgy, mint intézményi szülés esetében. A sértett világra jövetelénél közreműködőknek és az újszülöttvizsgálatot elvégző orvosnak is tudnia kellett erről, akik azonban a szülők ellátást visszautasító nyilatkozata miatt nem adtak K-vitamin pótlást a csecsemőnek.

Az ítélet indoklása megemlíti a vádlottak viselkedését is a tárgyalások folyamán:

A sértett haláláért még a másodfokú eljárásban is másokat hibáztattak, a felelősségvállalás és a bűntudat teljes hiánya jellemezte viselkedésüket. A fellebbezési eljárásban előadott védekezésük is azt igazolta, hogy tettükkel egyáltalán nem szembesültek.

Ugyanakkor a bíróság helyben hagyta az első fokon megállapított könnyítéseket: a szülőknek a többmilliós perköltség töredékét kell csak megtéríteniük, sőt úgynevezett előzetes mentesítést is elrendelt a bíró. Ez azt jelenti, hogy az ítélet ellenére sem számítanak büntetett előéletűnek, kaphatnak például erkölcsi bizonyítványt.

Balavány György további cikkei
  • Ombudsman: nem kapnak rendesen enni, és erőszakot szenvedhetnek a kalocsai nevelőotthonban a gyerekek
  • Balavány: A kormány ugyanolyan észszerűtlenül nyitja az országot, ahogy bezárta
  • Hiába kérnek oltást a Magyarországon élő amerikaiak

A 24.hu a kezdetektől figyelemmel kísérte az eseményeket. Korábbi cikkeink a témában:

  • Márki-Zay Péter feleségét hibáztatják a kisbabájuk haláláért felelősségre vont oltásellenes szülők
  • Fellebbeztek a kisbabájuk haláláért elítélt oltásellenes szülők
  • Elítélték a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes szülőket
  • Felfüggesztettet kaphatnak az oltásellenes szülők, akiknek K-vitaminhiány miatt halt meg a csecsemőjük
  • Változhat a vád az oltásellenes szülőkkel szemben
  • A K-vitamin az orvostudomány fikciója – állította a gyermeke megölésével vádolt oltásellenes apa
  • Egyértelműen a K-vitamin hiánya okozta az oltáskritikus szülők kisbabájának halálát
  • Akár meg is úszhatják a börtönt a gyermekük megölésével vádolt szülők
  • Az igazságügyi szakértő szerint beszámíthatók a gyermekük megölésével vádolt szülők
  • A gyermeke megölésével vádolt apa a kórházi orvosok felelősségéről beszélt
  • Néhány csepp folyadékot kellett volna a baba szájába helyezni” – megszólalt a gyilkossággal vádolt anya ügyvédje
  • Márki-Zay Péterék nem tartják felelősnek magukat a cégüknél született kisbaba halála miatt
  • Márki-Zay Péter: minden szabályosan történt a szülésnél, amelynél a feleségem közreműködött
  • Döbbenetes fordulatok a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes házaspár perében
  • Agyvérzést kapott és kiszáradt az oltásellenes házaspár kisbabája
  • Gyermekgyilkossággal vádolt házaspár pere: a tanú azt állítja, halállal fenyegették
  • Emberöléssel vádolják a magyar oltásellenes mozgalom vezetőjét

The post Jogerősen elítélték az oltásellenes szülőket, akik azt hitték, mindent jobban tudnak az orvosoknál – emiatt halt meg a gyermekük first appeared on 24.hu.

Related posts

Hangáék döntőbe jutottak az Euroligában

MOCOHU

Chicago fekete polgármestere nem ad interjút fehér újságíróknak

MOCOHU

Meghalt Michel Fourniret, az ardenneki rém

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This