19 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánháborúindiaMAGYARORSZÁGNagyvilág

Indiai állampolgárokat menekítettek ki Afganisztánból

Biztonsági okokból hazaszállították az afganisztáni Kandahárban működő indiai főkonzulátusán dolgozó indiai állampolgárokat. Ezt az indiai kormány közölte vasárnap.

Az MTI úgy tudja, mintegy ötven embert – közöttük diplomatákat és a biztonsági szolgálat tagjait – szombat este vittek haza az indiai légierő egyik gépével Újdelhibe. A döntést azért kellett meghozniuk, mert jelentések szerint a radikális iszlamista tálib erők előrenyomultak Afganisztán második legnagyobb városa, Kandahár felé.

Az indiai külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy a lépés ideiglenes, azaz csak addig tart, amíg a helyzet nem stabilizálódik.

A kandahári főkonzulátus a helyi személyzettel működik tovább, a vízumkiadásokat és egyéb konzuli szolgáltatásokat a Kabulban működő indiai nagykövetségen fogják ellátni. A nagykövetség júniusban figyelmeztette az indiai állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak afganisztáni munkavállalás esetén és utazásuk során.

Az akadozó béketárgyalások közepette tovább folytatódik a tálibok és az afgán kormány közötti konfliktus. Naponta érkeznek jelentések támadásokról és a tálib fegyveresek katonai előretöréséről. Híradások szerint az Iszlám Állam csoportjai is aktívak a térségben. A tálibok több mint száz körzetet vettek ellenőrzésük alá azóta, hogy a nemzetközi erők május 1-jén megkezdték kivonulásukat. A közelmúltban több tartományi főváros külterületén is támadásokat indítottak, de eddig az afgán biztonsági erők megakadályozták őket a terület ellenőrzésének átvételétől.

Indiának – sok más államtól eltérően – nincsenek katonái Afganisztánban, de tavalyi becslések szerint mintegy ezerhétszáz indiai állampolgár dolgozott a közép-ázsiai országban bankokban, informatikai cégeknél, építőipari vállalatoknál, segélyszervezeteknél, az indiai kormány által támogatott projektben és ENSZ-missziókban.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők Afganisztánból való kivonása a tervek szerint a nyár végére fejeződik be. Joe Biden amerikai elnök pénteken megismételte, hogy az amerikai csapatok augusztus végéig befejezik katonai küldetésüket Afganisztánban.

A nyugati misszió részeként Afganisztánban állomásozó utolsó kilenc magyar katona június elején tért haza.

Kapcsolódó
Hazaértek az utolsó magyar katonák is Afganisztánból – galéria

Az Afganisztánból érkező repülőgépet Magyarország légterébe érve két Gripen kísérte a kecskeméti repülőbázisra.

The post Indiai állampolgárokat menekítettek ki Afganisztánból first appeared on 24.hu.

Related posts

A tinik fiókjait érintő változásokat jelentett be az Instagram

MOCOHU

Sós Csaba: A rengeteg támogatással, amit az államtól kapunk, élünk és nem visszaélünk

MOCOHU

Furcsa szobrok gurulnak majd végig az Andrássy úti ünnepi felvonuláson

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This