19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
egyetemi modellváltásKözéletMAGYARORSZÁGmodellváltáspalkovics lászló

Újabb egyetemek kerülnek vasárnaptól alapítványi fenntartásba

Újabb egyetemek működnek alapítványi szerkezetben augusztus elsejétől Magyarországon az áprilisban az Országgyűlés által elfogadott törvény alapján. Így alapítványi fenntartásba kerül a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem is.

A 444.hu ír arról, hogy most jön létre a szőlésszettel-borászattal foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetem is, ahol Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos lesz a kuratórium elnöke. Az új Tokaj-Hegyalja Egyetem az egykori sárospataki tanítóképző főiskolából jön létre amely eleddig az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusaként működött. A hírek szerint a képzési palettán továbbra is szerepelni fog a tanító- és óvópedagógus képzés. Ezt Hauser Zoltán, az intézmény Palkovics László innovációs miniszter által megbízott vezetője mondta még áprilisban a Boon.hu Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírporálnak. Eszerint turizmus-vendéglátás, valamint szőlész-borász képzés már évek óta elérhető Sárospatakon, ám ezek átalakítása és minőségének javítása, nemzetközi szintűvé fejlesztése Hauser szerint kötelesség a Tokaji borvidéken.

Az Eszterházy Károly Egyetem az Egri Főegyházmegye fenntartásába került, így immár a vidéki tanárképző intézmények legnagyobb része mostanra kikerült az állami fenntartásból. Kivétel ez alól a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ, amely továbbra is az ELTE tagintézményeként működik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérim közleménye szerint „az átalakulás az intézményi működés rugalmasságát növeli, így a jövőben az intézményeket fenntartó alapítványok a mindenkori kormányzattól független, magánjogi formában biztosítják közvetlenül vagy az általuk fenntartott intézmények útján a közfeladatok magas színvonalú ellátását”. Ennek némiképp ellentmond, hogy a felsőoktatási intézményeket fenntartó alapítványok kuratóriumainak tagjait a kormány nevezi ki, és sok esetben miniszterek, fideszes képviselők illetve a párhoz erősen kötődő személyek kerülnek a kuratóriumokba.

Mostanra összesen huszonegy egyetem működik alapítványi szerkezetben, és csak öt állami egyetem maradt, ezek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), az Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.

The post Újabb egyetemek kerülnek vasárnaptól alapítványi fenntartásba first appeared on 24.hu.

Related posts

Meghalt Graeme Ferguson filmkészítő, az IMAX feltalálója

MOCOHU

Több ukrán városban is áramkimaradás van az oroszok csapásai miatt

MOCOHU

A tömeg visszatért, az innováció viszont elmaradt a világ legnagyobb kütyüexpóján

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This