13.4 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bbc historykrími háborúMAGYARORSZÁGszakállTudomány

Ez a háború hozta divatba a szakállt

Az 1853 és 1856 között vívott krími háború fordulópontot hozott a brit szakállviselés történetében. A mostoha körülmények között harcoló brit katonák óriási szakállakat növesztettek, egyrészt védekezésül a természet erői ellen, másrészt azért, hogy ellenségeik felé kemény, maszkulinitást sugárzó harcosok képét mutassák.

Harctéri kiválóságukkal ezek az arcszőrzetben jól eleresztett „szuperférfiak” erős hatást gyakoroltak a rájuk példaképként tekintő más brit férfiakra, akiknek nem a csatamezőkön, hanem más területeken kellett megküzdeniük új, a XIX. század második fele által hozott kihívásokkal. Említhetjük a gyári és irodai munkákhoz való alkalmazkodást, az idegenkedést a modernizálódó világtól, illetve a változó erkölcsöktől – nem utolsósorban a nők irányából érkező, több beleszólást és jogot követelő hangoktól. Összességében azt érezhették, hogy férfiasságuk lassan erodálódik e tényezők hatására.

Feltételezett „természetes” maszkulinitásuk visszaszerzése érdekében a brit férfiaknak szükségük volt a férfiasság egy időtlen szimbólumára, amelyhez ragaszkodhatnak, és a szakáll tökéletes volt erre a célra. Mi is adhatná vissza jobban egy íróasztalnál dolgozó hivatalnok saját erejébe és férfiasságába vetett hitét, mintha eldobja a borotvát, és arcán viseli a harcos maszkulinitás tökéletes szimbólumát?

The post Ez a háború hozta divatba a szakállt first appeared on 24.hu.

Related posts

„Küzdősport edzésen sérült meg” – állítja a bilincsbe vert párját légyfogásra kényszerítő nőverő

MOCOHU

Már letölthető Androidra az uniós védettségi igazolvány applikáció

MOCOHU

Idén már megkérheted az Alexádat, hogy játssza le Erzsébet királynő karácsonyi beszédét

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This