16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
áder jánoskrímMAGYARORSZÁGNagyvilágromániatrianon

Kiakadtak Áder kijelentése miatt a román pártvezetők

Romániában a legnagyobb kormánypárt, illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt elnöke is sértésnek nevezte, hogy Áder János a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó hétfői csúcsértekezleten párhuzamot vont a Trianon traumája és a Krím annektálása között, írja az MTI.

A 46 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselője, köztük 14 állam- és kormányfő részvételével megrendezett konferencián a magyar köztársasági elnök rámutatott: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója.

Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország a „rokon fájdalom” miatt és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett.

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben méltatlankodott kedden amiatt, hogy Románia vezetői 24 óra elteltével is válasz nélkül hagyták, hogy országukat a legmagasabb szinten „alázzák meg”.

A PSD elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar államfő Erdély, „az egyöntetű román népakarat által eldöntött és a nemzetközi békeszerződések által szentesített”, Romániához csatolását a Krím erőszakos, mindenki által bírált és egyetlen demokratikus állam által sem elismert annektálásával hasonlítja össze.

Az ellenzéki vezető hozzátette: a kijevi konferencián Romániát képviselő Florin Citu miniszterelnöktől nem is várt semmit, de Klaus Iohannis államfő részéről, aki egy éve még a „Jó napot kívánok, PSD” magyar köszöntéssel gúnyolódva a PSD-t vádolta meg azzal, hogy “eladja Erdélyt a magyaroknak”, Ciolacu szerint nemzetárulással ér fel, ha nem utasítja vissza a magyar államfő „sértését”.

Kedd este a bukaresti jobbközép koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is úgy vélekedett, hogy Áder János „harcias” beszédének semmi köze a történelmi valósághoz és Romániának egy ilyen „sértést” “normális körülmények között” nem kell válasz nélkül hagynia. Ludovic Orban állásfoglalása, amellyel azt is jelezte, hogy nem feltétlenül ért egyet a hivatalos kormányzati döntésekkel, azzal áll összefüggésben, hogy a PNL-n belül éles ellentét alakult ki közte és a pártelnökségre szintén pályázó Florin Citu miniszterelnök között.

Az újságírók kedden a román kormányfőt is reagáltatták Áder János szavaira.
Ezekről a kérdésekről (csak) itt beszélünk, Bukarestben

– mondta Florin Citu. Hozzátette: meglepte a PSD támadása és hogy sokakat ez téma foglalkoztatja, holott Ukrajnában egyebek mellett az ott élő román kisebbség anyanyelvű oktatási jogaiért emelt szót, maga a csúcstalálkozó pedig kötött keretek között zajlott le, számolt be a román kormányfő reagálásáról az Agerpres hírügynökség.

The post Kiakadtak Áder kijelentése miatt a román pártvezetők first appeared on 24.hu.

Related posts

Kihirdették a 2023/2024-es tanév tanítási szüneteit

MOCOHU

Agyonlőtték az egyik legismertebb svéd rappert

MOCOHU

Csak óvatosan az influenszerkedéssel, lehet, hogy épp egy politikai gyilkosságba szerveznek be

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This