16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
betegségdemenciaegészségMAGYARORSZÁGTudománywho

Egyre több embert fog érinteni a demencia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában – írja az MTI. A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet.

A demencia olyan neurológiai rendellenességek gyűjtőfogalma, amelyek emlékezetvesztéssel és a kognitív képességek romlásával járnak. Az állapot hátterében gyakran stroke, agykárosodás vagy Alzheimer-kór áll. A rendellenesség súlyos gazdasági károkat is okoz, világszerte évi mintegy 1,3 billió dollár veszteséget idéz elő.

A WHO jelentése alapján az elöregedő népesség miatt egy évtizeden belül 78 millióra nőhet a demenciások száma, 2050-re pedig már a 139 milliót is elérheti.

A világszervezet emlékeztetett, hogy csak minden negyedik országnak van nemzeti startégiája a demenciában szenvedők és családjaik támogatására. A WHO arra kérte a világ kormányait, hogy tegyenek lépéseket a közegészségügyi helyzet megoldásáért.

Elizabeth Fernandez / Getty Images

„A demencia milliók memóriáját, függetlenségét és méltóságát rabolja el, de a többieket is meglopja, azokat, akik ismerik és szeretik őket. A világ cserbenhagyja a demenciában szenvedőket, és ez mindannyiunknak fáj” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A világ egészségügyi miniszterei 2015-ben elfogadtak egy globális akciótervet, amelyben a korai diagnózis és gondozás is szerepelt. A WHO szerint a 2025-re kitűzött célok megvalósításában ugyanakkor nagy a lemaradás. Katrin Seeher, a szervezet mentális egészégügyi hivatalának szakértője kiemelte, a demencia globális közegészségügyi probléma, és nem csak a szegény vagy közepes bevételű országok számára. A gyógyszerek, a házi gondozás és a higiéniai termékek azonban a gazdag országokban jobban elérhetők.

A demencia befolyásolja a memóriát, a tájékozódást, a tanulási képességet, a beszédet, az ítélőképességet és a mindennapi feladatok elvégzését. Seeher megjegyezte, hogy a demencia a 65 éven aluliakat is érintheti, a fiatal korban kialakuló állapot pedig az összes demenciás esetek 10 százalékát teszi ki.

A rendellenesség kialakulása azonban nem elkerülhetetlen. Bizonyos kockázati tényezők csökkenthetők, például a magas vérnyomás és a cukorbetegség szűrésével, valamint az étrend, a depresszió, illetve az alkohol- és dohányfogyasztás kontrolljával.

The post Egyre több embert fog érinteni a demencia first appeared on 24.hu.

Related posts

17 éves lányt állítanak bíróság elé abortusz miatt, mert a Facebook kiadta a beszélgetéseit

MOCOHU

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége felfüggesztette az orosz TASZSZ tagságát

MOCOHU

GVH: négy vizsgálat zajlik párhuzamosan az építőipari piacokon

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This