18.7 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dél-koreaészak-koreakínaMAGYARORSZÁGNagyvilág

Az észak-koreai fegyverkísérletek hallatára Dél-Koreába utazott a kínai külügyminiszter

Dél-Koreába érkezett kedden Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy tárgyaljon Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel Észak-Koreáról, miután utóbbi a hétvégén nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket tesztelt.

A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a tárcavezetők szerdai találkozójukon eszmecserét folytatnak egymással az észak-koreai rakétakísérletekről és arról: miként lehetne rábírni Phenjant arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. A beszámoló szerint a kínai külügyminisztert hivatalában fogadja Mun Dzse In dél-koreai elnök is.

Eközben a japán fővárosban Észak-Korea témájában tartott háromoldalú – japán-amerikai-dél-koreai – találkozón részt vevő vezető diplomaták sürgették Észak-Koreát, hogy térjen vissza a rakéta- és nukleáris fejlesztéséről szóló tárgyalásokhoz. A találkozón Sung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, No Kju Duk, a dél-koreai külügyminisztériumnak a Koreai-félsziget béke- és biztonsági ügyeivel foglalkozó különmegbízottja, illetve Funakosi Takehiro, a japán külügyminisztérium ázsiai és óceáni ügyekkel foglalkozó hivatalának vezetője vett részt.

Az amerikai különmegbízott jelezte: a három ország nyitott a diplomáciára Észak-Koreával, hogy érdemi előrelépést érjenek el, ami növeli az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát. Kim sürgette Észak-Koreát, hogy reagáljon pozitívan a számos alkalommal erre tett ajánlatra, mégpedig anélkül, hogy előfeltételeket szabna.Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül közölte, hogy a hétvégén sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket. A beszámoló szerint a harceszközök 1500 kilométer távolságra repültek a hétvégi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe.

Elemzők szerint ez lehet a phenjani vezetés első olyan manőverező robotrepülőgép-típusa, amely képes nukleáris robbanófej hordozására is. Az egyelőre nem világos, hogy a phenjani rezsimnek sikerült-e kellően kicsi nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie a robotrepülőgépeihez, mindenesetre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az év elején országa egyik fő célkitűzésének nevezte az ilyen jellegű eszközök kifejlesztését.

Az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalások 2019 februárjában megrekedtek Kim Dzsong Un és Donald Trump előző amerikai elnök hanoi csúcstalálkozóján, miután Washington nukleáris arzenáljának teljes feladását követelte Észak-Koreától, ugyanakkor nem engedett Phenjan azon követelésének, hogy cserébe könnyítsen az ellene bevezetett nemzetközi szankciókon.

Joe Biden amerikai elnök kormánya készséget mutatott arra, hogy tárgyalásos úton érje el Észak-Korea nukleáris leszerelését, de mindeddig elzárkózott a szankciós nyomás enyhítésétől.

The post Az észak-koreai fegyverkísérletek hallatára Dél-Koreába utazott a kínai külügyminiszter first appeared on 24.hu.

Related posts

A hosszú hétvégét sem ússzuk meg eső nélkül

MOCOHU

Alig találni munkaerőt, mégis a Balaton a legvidámabb barakk

MOCOHU

Ha csak a szenvedélyt tart össze két embert, az nem tart sokáig

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This