15.9 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
100 ezer forintemlékérmeGazdaságMAGYARORSZÁGmnb

Százezer forint névértékű érmét bocsátott ki a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank „Árpád-házi Szent Erzsébet” megnevezéssel kivételesen magas, 100 ezer forint névértékű arany és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát november 19-én, közölte az MNB. Az emlékérme az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat harmadik tagjaként kerül bemutatásra, követve a 2017-ben megjelent Szent Margit, illetve a 2019-ben kibocsátott Szent Piroska emlékérméket. Az emlékpénzeket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Szent Erzsébet a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, a feleségek, a fiatal anyák, a ferences harmadrend és a szolgáló szeretet védőszentje. II. András (1205–1235) magyar király és Merániai Gertrúd leánya, IV. Béla húga, Lajos türingiai tartománygróf hitvese.

Az emlékérme hátlapjának központi eleme Árpád-házi Szent Erzsébet csúcsíves kapuban álló alakja, melyet a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom festett, fából készült szobra ihletett. A megjelenítés egyszerre utal Árpád-házi Szent Erzsébet két csodájára, a rózsa-csodára, valamint a kereszt-csodára is.

Mindkét emlékérme átmérője 22 mm, szélük sima. A 100 000 forintos névértékű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 2000 forintos névértékű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetből készült, súlya 4,2 gramm. Az arany emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 2000 darab, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

The post Százezer forint névértékű érmét bocsátott ki a jegybank first appeared on 24.hu.

Related posts

Újabb 400 millió dollárral segíti az USA az ukrajnai fegyverkezést

MOCOHU

Maszkokat csempészett egy macedón kamionos

MOCOHU

Ringier-vezér a NER-ről: Illiberális demokrácia mint olyan, nem létezik

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This