18.5 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
depresszióÉlet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec remotiv

Nem csak a lelki egyensúlyunk, a testünk is megsínyli a depressziót

Egyre gyakoribbak azok a kutatások, amelyekben szakemberek arról írnak, hogy a depresszió kialakulásában genetikai tényezők is rizikófaktort jelenthetnek. Ha valakinek a családjában volt már pszichiátriai kezelés alatt álló beteg, annak nagyobb esélye van a betegség kialakulására. Ugyanilyen típusú, újkeletű kutatások hangoztatják, hogy hormonális tényezők is növelhetik a kockázatot: talán nem is véletlen, hogy a depresszióval diagnosztizált betegek jelentős része nő.

Az viszont mindennél egyértelműbb tény, hogy a depresszió testi és lelki tünetekkel is jár, a szervezetünk pedig észleli a lelki bajokat.

Testi tünetek

Az általános fáradtság mellett a depresszió többfajta testi tünettel járhat:

  • hátfájás: ezt gyakorta társítják a depresszió jelenlétével, hiszen a gyulladásos betegségekre a központi idegrendszer nagy hatással van.
  • fejfájás: nagy általánosságban a gyógyszeres kezelés ellenére sem szűnő szemöldökkörnyéki fájdalom esetében gyanakodhatunk mentális problémára.
  • hasfájás: hasgörcs, puffadás, hányinger – az emésztőrendszer effajta reakciói szorosan összekapcsolódhatnak a lelki egyensúly megbomlásával, a depresszióval küzdőknél ezért is figyelhető meg sok esetben jelentős súlyvesztés.
  • erős mellkasi fájdalom: szívproblémák depresszió esetében is felléphetnek, ilyenkor már szakember véleményét is ki kell kérnünk, mert diagnózis nélkül nagyon súlyos végkimenetele is lehet ennek a testi tünetnek.
  • libidócsökkenés: a szexuális vágy csökkenését általában a stressz okozza. Ha utóbbi hosszabb ideig velünk marad, úgy depresszió kialakulásához vezethet, amely a nemi életet is jelentősen befolyásolhatja.

A belső hangra is figyeljünk

A depressziót gyakran keverik a szomorúsággal, ám a szomorúság jó esetben néhány napot követően elmúlik, a depresszió pedig több hétig, hónapokig is elhúzódhat.

A depresszió leggyakoribb lelki tüneteit viszonylag egyszerű felismerni:

  • a beteg érdeklődése minden iránt csökken, motiválatlan, jóformán nem lehet vele semmiről beszélgetni,
  • a depresszióval küzdő személy negatívan látja a világot, a jövőjét, optimizmusra képtelen, mindennapjait a „kell” mozgatja,
  • önmarcangolásba kezd, kritizálja magát, a szeretetre egyre képtelenebb,
  • nehezen tud elaludni, sokat szorong, elzárkózik a társaságtól.

Az érdekesség, hogy a depresszió diagnózisának kimondásához nem szükséges valamennyi szimptóma együttes jelenléte, de ezek megléte segít abban, hogy ki tudjuk szűrni azokat, akik mentális gondoktól szenvednek. Fontos, hogy a fenti tünetek észlelésekor minél előbb kérjük szakember segítségét, ne engedjük, hogy elhatalmasodjon a betegség.

 

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Nem csak a lelki egyensúlyunk, a testünk is megsínyli a depressziót first appeared on 24.hu.

Related posts

Lehet-e doppingszer a koronavírus-vakcinákban?

MOCOHU

Rálőtt a reklamáló vendégre egy mekis dolgozó

MOCOHU

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének munkatársai megsemmisítették a titkos iratokat és az amerikai zászlókat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This