22.4 C
Budapest
July 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
KultúraMAGYARORSZÁG

KVARK: Nézzünk máshogy a saját halálunkra!

Egy véletlenül diagnosztizált súlyos betegség. Egy szeretett rokon halála. Eltelik pár év és rájövünk: az emberi lét nagyon fontos része, hogy nem tartunk örökké. Ez teszi értékessé a jelent, hiszen ha végtelen időnk lenne, nem lennénk eseményszerűek, megszünnének az érzelmeink, csak az apatikus semmi maradna, örökké. Ezt hivatott bemutatni a KVARK.

„Nem tragédiaként kell megélni, hogy egyszer vége lesz, hanem pont attól van most értelme” – állítja Marton Szabolcs, a KVARK címet viselő audiovizuális projekt megálmodója és megalkotója, aminek következő állomása Veszprémben a VEB 2023 EKF Felező esemény. A koncertek nem kevesebbet ígérnek, minthogy szembe állítanak minket a mindennapi álarcunk alatt megbúvó ember lényével és az élet magvával, a halállal.

A mulandóság viszont (mint a zeneszerzővel készült interjú filmből származó idézet is mutatja) nem mint fenyegető dolog, nem mint drasztikus vég jelenik meg ebben a komplex zenei élményben, hanem a létnek súlyt és értelmet adó, magasztos jelenségként.

Vannak olyan helyzetek, amikor már nem romantizálunk. Egy betegség, aminek kétes a kimenetele, nem tartozik felénk az elmúlás melankóliájával, nem nyújt megnyugvást, csak egy színtiszta kegyetlen és nyomasztó érzést. A koncert első része ezt tárja fel a maga nyers valójában.

KVARK | Veszprém – Balaton 2023 EKF

“Pokolra tettem a lelkem, mikor a mulandóhoz úgy ragaszkodtam, mintha nem volna mulandó.” 

– ezzel, a vetítésen is olvasható, Szent Ágoston Vallomásaiból származó idézettel indul a koncert, kifejezve és megalapozva az egyórás, mappinggel kísért elektro-klasszikus koncertet, aminek során egy olyan zenei kísérlet részesei lehetünk, amely garantáltan kimozdít a komfortzónánkból és olyan élménnyel gazdagít minket, ami a koncert végén is nehezen ereszt.

A KVARK 16 főből álló zenekarát (zongora, vonósok, fúvósok, dob, basszusgitár) elektronikus effektek kísérik, a többdimenziós, egyedi hangzás által elmesélt történetet pedig a mapping vetítésben elénk táruló világ teszi még inkább érthetővé, átélhetővé.

Marton Szabolcs || KVARK – Interjú film

Mint minden, ami emberi, valamilyen kiteljesedésre fut ki végül a koncert is. A KVARK  második részében az elviselhetetlen után megérkezünk a kreatív flowba, amiben az új gondolatok születnek, ahol felülemelkedünk a realitáson. Majd a harmadik részben a visszaérkezés élményében lehet részünk.

“Látod, mekkora áldás, hogy halandók vagyunk?”

KVARK: Velem || Official video

A KVARK 2022 májusában a Győri Szeszgyár területén alapított Torula Művésztérben debütált, majd ugyanezen év októberében Budapesten, az Átrium falai között is bemutatkozott. 2022-ben a darab a Music Hungary díj crossover kategóriájában shortlist pozíciót kapott. Idén a nézők a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóestéjén is láthatták-hallhatták a produkciót, ami állandó megújulásban van – két ugyanolyan koncert még nem volt a projekt történetében. Már javában zajlik a soron következő zenék szerzése: az anyag Commie Block munkacímen a szocializmus szellemiségének a jelenre gyakorolt hatását vizsgálja.

A KVARK 2023-ban újabb mérföldkőhöz érkezett: a Szabolcs által komponált zenék most egy teljesen önálló lemez formájában öltenek testet. Az albumon szereplő darabok élőben a Veszprémben, a VEB 2023 EKF Felező eseményén (június 17-én és 18-án) egy dupla koncerten lesznek először hallhatóak olyan formában, ahogyan az a debütáló lemezen is szerepel.

Instagram: https://www.instagram.com/martonszabolcs_/

Facebook: https://www.facebook.com/martonszabolcsmusic

The post KVARK: Nézzünk máshogy a saját halálunkra! first appeared on 24.hu.

Related posts

„Nem akar szexet a férjem, mert várandós vagyok, de rájöttem a mocskos titkára”

MOCOHU

Justin Bieber nagyon nem akarta, hogy lássák az arcát fellépés közben, úgyhogy teljesen eltakarta

MOCOHU

Orchideába és kokainba fullad Ewan McGregor géniusza

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This