19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
akkumulátorandroidMAGYARORSZÁGmobilokostelefonTech

Erre figyeljen, ha hosszú életű telefont akar

A legtöbben 2-3 évente váltanak okostelefont, a döntésben pedig komoly szerepe van a frissítések elmaradásának, a készülék lassulásának, vagy egy új modell bemutatásának. Ha viszont nem szeretnénk ilyen sűrűn több száz ezer forintot költeni új kütyükre, érdemes néhány egyszerű dologra figyelni, ezekkel ugyanis sokat hosszabbíthatunk a mobilunk élettartamán – írja a Slashgear.

Rendszerfrissítések és alkalmazások

Első és legfontosabb, hogy a gyártó által javasolt szoftverfrissítéseket mindig telepítsük. Ez azért fontos, mert a frissítés nemcsak új funkciókat, de már meglévő hibákat is képes befoltozni. Ha tehát a megjelenéskor nincs pár percünk a telepítésre, rövid időn belül érdemes azt bepótolni.

Az alkalmazások telepítésénél érdemes figyelmesen eljárni, és megnézni, milyen funkciókhoz is kér engedélyt az applikáció, illetve átgondolni, hogy hagyjuk-e a háttérben futni akkor is, ha épp nem használjuk. Amennyiben sok alkalmazásnál járunk el így, azok a tudtunkon kívül is fogyaszthatják az adatkeretünket, ráadásul a készülékünket is lassíthatja. Ennek módosítására a Beállítások Akkumulátor fülét lekoppintva van lehetősége.

Ahogy a számítógépünk esetében, úgy a mobilunkon is érdemes figyelni, hogy a kezdőképernyőnkent ne pakoljuk tele felesleges dokumentumokkal és widgetekkel.

Mivel ezek az alkalmazások a háttérben futnak, komoly hatással lehetnek az Android telefon processzorára és akkumulátorának élettartamára is. A teljesítmény javítása érdekében tehát célszerű eltávolítani a felesleges widgeteket.

Westend61 / Getty Images

Tartsuk rendben a mobilt

A számítógépek világában van néhány alapszabály, amit minden eszköz esetében érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy mindig maradjon elég memória és tárhely a rendszernek, ugyanis ha ez nincs meg, lassul és hosszútávon használhatatlanná válik a telefon. Érdemes arra is figyelni, hogy ne telepítsünk olyan programot a készülékünkre, aminek nem ismerjük az eredetét. Az androidos mobilok esetében így csakis a Google Play Store-ban helyet kapó appokhoz érdemes nyúlni, ezeket ugyanis rendszeresen ellenőrzi a techóriás.

Amire még ennél is kevesebb figyelmet fordítanak a felhasználók, az a gyorsítótár időközönkénti ürítése.

Ez a funkció teszi lehetővé az alkalmazások számára az ideiglenes adatok tárolását, hogy gyorsabban betölthessék azokat egy-egy alkalmazás esetében. Idővel azonban ezek a fájlok felhalmozódnak, elkezdhetnek sérülni, ami az alkalmazások helytelen viselkedését vagy összeomlását okozhatják. Bár a legtöbb app már önmaga kezeli a gyorsítótárát, érdemes időnként nekünk is megvizsgálni azok állapotát. Ezt a Beállításokon belül található Alkalmazások listában tehetjük meg.

Sokan vannak olyanok is, akiket zavar a túlzottan sok értesítés. Szerencsére már erre is van megoldás, ugyanis a Ne zavarjon funkcióval könnyedén kizárhatjuk a külvilág zajait néhány órára. Az értesítésekkel ezt követően nem jár majd hang vagy rezgő hatás, és nem jelennek meg a zárolási képernyőn vagy az értesítési panelen sem, amíg a funkciót újra le nem állítjuk. A Ne zavarjon lehetőséget az értesítősor kétszeri lehúzásával elérhető menüsorban találjuk.

Varga Jennifer / 24.hu

Akkumulátor

A telefon folyamatos használata közben előfordulhat, hogy elfelejti vagy direkt figyelmen kívül hagyja, hogy időközönként újraindítsa a mobilját. Márpedig ez a folyamat segíthet a szoftverrel kapcsolatos problémák megoldásában, javíthatja a teljesítményt, és megakadályozhatja az operációs rendszer lefagyását is. Bár nincs meghatározott időkeret, számos szakértő egyetért abban, hogy legalább hetente egyszer újra kell indítani az Android-telefont.

Az akkumulátorhasználat is kulcsfontosságú kérdés a telefon egészsége szempontjából, így érdemes itt is néhány alapszabályt betartani. Mivel a legtöbb lítium-ion akkumulátornak 400-500 töltési ciklusa van, ezután sokszor olyan rossz lesz a teljesítmény, hogy muszáj lecserélni. Egy töltési ciklusnak az számít, ha nulláról egészen a 100 százalékos töltöttségi szintig megyünk. Azonban ha hosszabb élettartamot akarunk elérni,

fontos odafigyelni rá, hogy soha ne merítsük le teljesen, és ne is 100 százalékig töltsük a készülékünket.

A Samsung például azt javasolja, hogy mindig tartsuk legalább 50 százalékon a töltöttségi szintet, 85 százaléknál pedig lehetőség szerint ne töltsük tovább a készüléket. Az újabb Samsung modelleken már van olyan funkció, amellyel korlátozhatjuk a maximális töltöttség szintjét az előbb említett 85 százalékos értékben. Végül érdemes arra is odafigyelni, mely appok szívják le legjobban a mobil aksiját. Erről az alábbi cikkünkben írtunk tételesen.

The post Erre figyeljen, ha hosszú életű telefont akar first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem veszi fel egy taxiscég a beoltott és a maszkos utasokat

MOCOHU

Nagyon úgy tűnik, hogy álom marad a nyájimmunitás

MOCOHU

Most akkor kell félni az AstraZeneca vakcinájától?

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This