19.5 C
Budapest
May 8, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec

A lelkünk is szenved, ha eldugul az orrunk (x)

Az evolúció során a szaglás kulcsszerepet játszott a túlélésben, például a táplálékforrások megtalálásában vagy a veszélyek észlelésében. A kutatások emellett azt is megmutatják, hogy az illatok szerepet játszhatnak a hangulat és az érzelmek szabályozásában, a mindennapi kommunikációban, az emlékezés folyamatában, az érzelmi kötődésben és a párválasztásban is.
Az orr érzékeny és fontos szervünk
Az emberi szaglás rendszerét a szaglóreceptorok alkotják, amelyek az orrüregben lévő szaglóhámban találhatók. Ezek a receptorok az illatokat érzékelik, és továbbítják az információkat az agy szaglóközpontjába. Egy átlagos ember egyszerre 2-3 ezer, összesen pedig 5-8 ezer illatanyagot tud magabiztosan megkülönböztetni. Ez részben örökölt képesség, de a tanulás sokkal nagyobb szerepet játszik a folyamatban.
Be my Valentine
Egy kellemes illat javíthatja a hangulatot, míg egy kellemetlen szag stresszt okozhat. Az egyéni természetes testillatok segíthetnek azonosítani a társat és erősíteni a kölcsönös vonzalmat. A csecsemők például rendkívül érzékenyek az anyjuk illatára, képesek felismerni azt már a születés után rövid idővel. Az sem véletlen, hogy a szerelmesek gyakran ajándékoznak egymásnak virágot, parfümöt. Egy jó parfüm ugyanis vonzalmat ébreszthet bennünk, míg az erős illatok (a rózsa, a mézeskalács vagy a fenyő illata) segítenek rögzíteni és felidézni a kellemes emlékeket, érzéseket.
Illatmarketing
Még ma is léteznek olyan keleti kultúrák, ahol a szaglást az érzékek királynőjeként tartják számon. Az Andamán-szigeteki onge törzs például minden évszakot egy adott szagról nevez el. A modern, nyugati kultúrák szintén „felfedezték” maguknak ezt a fontos érzékterületet. Kimutatták, hogy a harmonikus illatok javítják a teljesítményt, a kreatív problémamegoldás képességét, amit egyre több cég kezd el használni az irodai környezetben dolgozóik ösztönzésére. Egy Las Vegas-i kaszinóban végzett kísérlet során például több mint 45%-kal nőtt a pénznyerő automatákkal való szerencsejáték, amikor azt kellemes aromával vették körül, míg egy benzinkúton 300 százalékkal nőtt a kávéértékesítés, amikor friss kávéillatot oszlattak el a levegőben.
Ha eldugul az orrunk, elvesznek az illatok
Amikor az orrunk bedugul, például egy megfázás vagy allergiás reakció miatt, a légutak elzáródnak, és a levegő nehezebben jut el a szaglóhámig. Ennek eredményeként az illatmolekulák nehezebben érkeznek meg a szaglósejtekhez. Ezért orrdugulás esetén a legtöbb ember kevésbé intenzíven érzékeli a szagokat és az ízeket, illetve sokan akár teljesen elveszíthetik hosszabb-rövidebb időre ezt a fontos képességüket egy-egy betegség alkalmával.
Orrdugulásban segít a Reventil orrspray
Ha orrdugulással küzdünk, válasszunk olyan természetes összetevőjű orrspray-t, mint a Reventil, amely ectoint tartalmaz. Az ectoin nagy vízmegkötő képessége segítségével a sejtek körül vizes védőréteget képez, amely megóvja azokat a környezet káros hatásaitól, így elősegíti a sérült orrnyálkahártya regenerációját, és mérsékli annak kiszáradását. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz, amely jelentősen enyhíti az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, illetve a szaglás és ízérzékelés zavarát. A tartósítószermentes Reventil orrspray akár egy hónapig is használható, nem okoz hozzászokást, és gyermekeknél is bátran alkalmazható.
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
The post A lelkünk is szenved, ha eldugul az orrunk (x) first appeared on 24.hu.

Related posts

Lezuhant egy férfi az Ópusztaszeri Emlékpark malmáról

MOCOHU

Egy szál pólóban ült be egy jogi szakértő az ELTE diákköri konferenciájára, de túl korán kapcsolta be a kameráját

MOCOHU

Ezer forintért árulták a „herbált” és a „kristályt” a kalocsai drogkereskedők

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This