18.5 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldfővárosi törvényszékgimnáziumMAGYARORSZÁGoktatásvesztegetés

Pénzt kért a külföldi szülőktől az amúgy ingyenes oktatásért egy budapesti gimnázium igazgatója, örökre eltiltották az oktatástól

A Fővárosi Törvényszékelsőfokon két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte egy budapesti kéttannyelvű általános iskola és gimnázium igazgatóját, aki pénzt kért a külföldi állampolgárságú szülőktől, hogy felvegye a gyereküket az iskolába, derül ki a Törvényszék közleményéből.

A bíróság egymillió kétszázezer forintra vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben, akit végleges hatállyal eltiltott az oktatási tevékenység gyakorlásától. Az ítéletszerint a férfi egy budapesti iskola vezetőjeként külföldi állampolgárságú szülőktől összesen több mint ötmillió forintot kért gyermekeik két tanítási nyelvű osztályba történő felvételéért.

A szülőknek nem volt tudomása arról, hogy az oktatás ingyenes és a felvételhez kötelezően előírt szintfelmérőket kell a diákoknak teljesíteniük. A pénzt annak tudatában adták oda a vádlottnak, hogy az a gyermekeik két tanítási nyelvű osztályban való képzésének díja.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, azt, hogy a vádlott a bűncselekményt kötelességét megszegve és egyben üzletszerűen követte el.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terhelt büntetlen előéletét, idős korát, egészségügyi állapotát, azt, hogy a munkaviszonya alatt többféle kitüntetést kapott, továbbá az időmúlást is. Mindezekre tekintettel a bíróság úgy ítélte meg, hogy a büntetéssel elérni kívánt célok a vádlott esetében a felfüggesztett szabadságvesztéssel és a kiszabott pénzbüntetéssel is biztosíthatók. Az ítélet nem jogerős, mert mind az ügyészség, mind a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

The post Pénzt kért a külföldi szülőktől az amúgy ingyenes oktatásért egy budapesti gimnázium igazgatója, örökre eltiltották az oktatástól first appeared on 24.hu.

Related posts

Iszonyú meleg van Görögországban, Kálimnosz szigetén még hajnalban is 32,7 fokot mértek

MOCOHU

Ezért esett egymásnak Anglia és Hollandia

MOCOHU

Az amerikai kommunistaüldözés támasztotta fel Robin Hoodot

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This