9.3 C
Budapest
April 28, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
élő közvetítésgázai övezetháborúhamászizraelMAGYARORSZÁGNagyvilágpercről-percre

13 300-ra emelkedett a Gázában elhunytak száma

A Hamász vezetése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 13 300 palesztin vesztette életét az izraeli ellencsapásokban. Adataik szerint eddig legalább 5600 gyermek, és 3550 nő halt meg Gázában, mióta kezdetét vette a konfliktus, írja a BBC.
A brit közszolgálati médium cikkében utánajárt, hogy a gázai egészségügyi minisztérium hogyan számolja a halottakat. Mint írják, a gázai egészségügyi minisztérium adatait Izrael kétségbe vonja, nemrég azonban az izraeli áldozatok számát kellett mintegy 200-zal – 1400-ról 1200-ra – pontosítani. Joe Biden amerikai elnök is azt mondta korábban, hogy „nem bízik” a gázai statisztikákban. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) és egyéb nemzetközi szervezeteknek viszont jelenleg az az álláspontja, hogy nincs okuk hitelteleníteni azokat.
A gázai egészségügyi minisztérium a közösségi médiában rendszeresen közli a halálos áldozatok számát, ezen belül bontásban közli a nők, gyermekek és idősek, továbbá a sebesültek és az eltűntek számát. A jelentés nem tér ki a halál okára, nem tesz különbséget a katonai és a polgári halálesetek között, illetve a halottakat az „izraeli agresszió” áldozataiként írja le.
Az egészségügyi minisztérium tisztviselői a BBC-nek azt nyilatkozták, hogy a halálozási adatokat egészségügyi szakemberek rögzítik, mielőtt továbbítják azokat nekik, így a statisztikák csak a kórházban regisztrált halottakról számolnak be. A gázai tisztviselők szerint a közöltek alulbecsült adatok lehetnek, mivel nem veszik figyelembe azokat, akik a robbanások helyszínén haltak meg, illetve akiknek a holttestét nem találták meg. A Palesztin Vörös Félhold szerint ezek egy része jelenleg is a törmelékek alatt fekszik.
A portál a statisztikákról többek között Dr. Gasszán Abu-Szíttát, a Médecins Sans Frontières (Orvosok Határok Nélkül) nemzetközi szervezet londoni plasztikai sebészét kérdezte, aki jelenleg gázai kórházakban kezeli a sérülteket, és fontos szerepet játszik a halottak regisztrálásában. Elmondása szerint a hullaházban azután rögzítik a haláleseteket, hogy a hozzátartozókkal megerősítették a halott személyazonosságát. Abu-Szítta úgy véli, hogy az eddig regisztrált halálesetek száma jóval kevesebb, mint amennyi ténylegesen megtörtént. „A legtöbb haláleset otthon történik, […] amelyeket nem tudtunk azonosítani, nem vettünk nyilvántartásba” – mondta. Ha pedig valaki holttestet talál, azt „kórházba kell vinni, hogy nyilvántartásba vegyék” – nyilatkozta a Palesztinai Vörös Félhold szóvivője.
MOHAMMED ZAANOUN / MIDDLE EAST IMAGES / AFPThe post 13 300-ra emelkedett a Gázában elhunytak száma first appeared on 24.hu.

Related posts

Megtudhatják az iskolaigazgatók, hogy dolgozóikat beoltották-e

MOCOHU

A Football Manager megpróbálja visszaadni, amit a koronavírus elvett

MOCOHU

A jelenlegi képviselő is Budán lakik, a korábbi polgármester is Budán lakott, a mostani is ott lakik, mondja Hadházy arról, hogy Karácsony szerint az indulásának nem zuglói az íze

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This