16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldbörtönhivatalkülföldMAGYARORSZÁGszuverenitásvédelmi törvénytámogatás

Szuverenitásvédelmi Hivatalt alapít a kormány, börtönt kaphat, aki külföldi kampánytámogatást kap

Kedd este megjelentek a parlament.hu-n a szuverenitásvédelmi törvény részletei, illetve Kocsis Máté egy másik javaslatot is benyújtott a Szuverenitásvédelmi Hivatalról. Eszerint 

a választási törvényben a pártokra vonatkozó szabályokat kiterjesztenék a civil szervezetekre és jelöltekre is, így minden választáson indulónak azonos törvényeknek kellene megfelelnie.
az Alaptörvényben kiegészítenék az alkotmányos önazonosság védelmét, valamint a keresztény kultúra védelmét érintő részt a szuverenitás elismerésével;
A BTK-ba foglalják, hogy bűntettet követ el, aki választáson induló jelölőszervezet tagjaként, képviselőjeként vagy felelőseként külföldi finanszírozást fogad el. Ez a módosítás után 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető.
A javaslat alapján nem használhatnak fel választásnál belföldi jogi személytől, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, de névtelen adományt sem.
Meghatározták, hogy a külföldi támogatás mit jelent: “más államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó vagyoni hozzájárulás.”
Csak olyanokat vesznek majd választási nyilvántartásban, akik nyilatkoznak arról, hogy nem fogadnak el ilyen támogatást. “A jelölt bejelentésekor a jelöltnek nyilatkoznia kell arról, (…) hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használ fel. A választási bizottság azt a jelöltet veszi nyilvántartásba, aki e nyilatkozatot megtette.”
Az esetleges büntetésről is rendelkezik a törvény: “Ha a jelölt nyilvántartásba vételét követően az Állami Számvevőszék megállapítja, hogy a
jelölt megsértette” a törvényben foglaltakat, “akkor a jelölt a támogatás kétszeresét az Állami Számvevőszék által meghatározott számlára köteles befizetni.”
A szuverenitás védelmére külön intézményt hoznának létre Magyarországon, amely vizsgálja a külföldi beavatkozásokra utaló folyamatokat. Ez lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelynek lesz egy kutatóintézete is. A Hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.
A tervezet szövegében nem esik szó arról, hogy közvetlenül magyarországi médiumokra is kiterjedne a törvény.

A tervezet bevezetése szerint „Magyarország szuverenitását egyre gyakrabban éri jogellenes támadás. Évek óta tetten érhető − és sok esetben a nyilvánosság számára is ismert − befolyásszerzési kísérletek történnek, melyek során külföldi szervezetek és személyek a saját érdekeiket igyekeznek érvényesíteni hazánkban, szemben a magyar érdekekkel és szabályokkal. A 2022. évi országgyűlési választási kampányt már külföldről közvetlenül érkező pénzekkel próbálták befolyásolni, ezt igazolta az egységes baloldali ellenzék támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is. Több más eset mellett maga az egységes ellenzék miniszterelnökjelöltje is úgy nyilatkozott, hogy a választási kampány során több millió amerikai dollár érkezett hozzájuk az Amerikai Egyesült Államokból. A magyar szabályozás jelenleg is tiltja a pártok számára külföldi támogatás elfogadását, ám ezt a szabályt 2022 tavaszán az egységes ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket. A hasonló esetek megelőzése érdekében is szükséges a jelenlegi szabályozás szigorítása.”
A törvény alapján a Szuverenitásvédelmi Hivatal „feltárja és vizsgálja a más állam, valamint − jogi státuszától függetlenül − külföldi szerv vagy szervezet és természetes személy érdekében végzett  érdekképviseleti tevékenységeket – ide nem értve a diplomáciai, illetve a külképviseletek, valamint a szakmai érdekképviseleti szervezetek által végzett tevékenységet, illetve az információk manipulálására irányuló és dezinformációs tevékenységeket (…) továbbá  feltérképezi és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére; c) feltérképezi és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak, vagy ilyen tevékenységet támogatnak.”
Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta a Magyar Diaszpóra Tanács tagjait. Köszöntőjében és az azt követő kötetlen beszélgetésen is a Magyarország biztonságát és szuverenitását fenyegető veszélyekről volt szó. A kormányfő szerint az előttünk álló 10-15 év a szuverenitás védelméről fog szólni, nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos más térségében is.
Nagy vita várható az Országgyűlés elé kerülő szuverenitásvédelmi törvényről, de világos tilalmakat kell felállítanunk ahhoz, hogy ne lehessen külföldi pénzzel befolyásolni a magyar választásokatThe post Szuverenitásvédelmi Hivatalt alapít a kormány, börtönt kaphat, aki külföldi kampánytámogatást kap first appeared on 24.hu.

Related posts

Halálra gázoltak egy embercsempészt az M6-oson

MOCOHU

ASUS Zenbook S 13 OLED: Tökéletességre hangolva

MOCOHU

Az EU odacsap az AstraZenecának, és ez mutatja, miért volt érdemes közösen vakcinát venni

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This