15.4 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
2023. 12. 29.élő hírfolyamgázai övezethamászizraelMAGYARORSZÁGNagyvilágpercről-percre

Dél-Afrika népirtás vádjával eljárást indít Izrael ellen

A Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) annak megállapítása végett, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában, közölte a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma pénteken.
Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben
– áll a minisztérium sajtóközleményében. A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.
A népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény részes államaként Dél-Afrikának szerződéses kötelessége a népirtás megakadályozása
– hívta fel a figyelmet a minisztérium.
Dél-Afrika november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.
(MTI)The post Dél-Afrika népirtás vádjával eljárást indít Izrael ellen first appeared on 24.hu.

Related posts

Újabb sztrádaszakaszt adnak át, kilométerenként 2,3 milliárd forintért

MOCOHU

Karácsony Gergely drMáriás megnyitóján: Magyarországot eluralta a politikai dadaizmus

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. szeptember 5.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This